Verzekeringsnieuws

Meest recente berichten

UPDATEALARM

Belgische autosector krijgt rake klappen qua export

Foto door Max op Unsplash

De Belgische autosector heeft het meest te lijden onder de coronapandemie, meebepaald wat de internationale handel betreft. De export daalde met ruim een derde wat zich vertaalt in 3,2 miljard euro minder uitvoer naar buitenlandse klanten van auto’s en bijbehorende onderdelen.

De autosector krijgt klappen langs twee kanten. De vraag naar auto’s nam een diepe duik omdat gezinnen een dergelijk grote aankoop liever uitstellen in onzekere tijden. Bovendien lagen sommige fabrieken om gezondheidsredenen grotendeels stil en konden leveranciers soms geen onderdelen aanleveren. Als je weet dat een auto bestaat uit gemiddeld uit 30.000 onderdelen die van toeleveranciers verspreid over heel Europa komen, dan loopt de hele bevoorradingsketen snel vertraging op.

Tijdens de zomer herstelde de export, zij het niet tot het niveau van voor de crisis. Het wordt uitkijken naar hoe groot de klap wordt tijdens de volgende golven. Een voordeel is alvast dat de meeste industriebedrijven nu wel draaien, terwijl ze dit voorjaar stillagen.

Telewerk lost files niet op

cars passing through north and south
Foto door Alexander Popov op Unsplash

Wie dacht dat telewerk de files zou oplossen, is er aan voor de moeite aldus het Planbureau. Het mindere woon-werkverkeer blijkt namelijk gecompenseerd te worden door verplaatsingen voor de kinderen of boodschappen die normaal op weg naar het werk gebeuren.

Het gevolg hiervan is dat een structurele uitbreiding van het telewerk, waarbij 39 procent van de Belgische werknemers twee dagen per week thuiswerkt, maar een ‘bescheiden’ impact heeft op de totale transportvraag. Wel stelt men vast dat de filedruk op de snelwegen naar de hoofdstad met maar liefst 87 procent gedaald is. In Brussel zijn namelijk meer jobs die van thuis uit kunnen worden uitgevoerd, vandaar dat hoge cijfer,

De wisselwerking tussen een daling van het woon-werkverkeer en de stijging van verplaatsingen voor andere motieven blijkt evenwel sterk, waardoor het effect van nog een extra dag telewerk relatief beperkt blijft.

Hybride en elektrische auto’s populairder dan diesel in Europa dankzij fiscale voordelen en premies

Hybride en elektrische auto's populairder dan diesel in Europa dankzij fiscale voordelen en premies

Volgens het in Londen gevestigde onderzoeksbureau Jato Dynamics lag de verkoop van hybride en elektrische wagens in Europa in september voor het eerst hoger dan de verkoop van dieselauto’s.

In september werden zowat 327.800 hybride en elektrische wagens verkocht in Europa, dat is 25,3 procent marktaandeel terwijl dieselwagens zakten tot 24,8 procent marktaandeel. Benzine bleef goed voor 47 procent.

Verkoop gestimuleerd door fiscale voordelen en premies

In het Vlaams Gewest word je volledig vrijgesteld van de Belasting op inverkeerstelling (BIV) én de Verkeersbelasting bij de aankoop van een 100% elektrische auto. Heb je een elektrische bedrijfswagen die je ook privé gebruikt? Dan verlagen je kosten Voordeel Alle Aard (VAA). Want bij de berekening van het VAA bij een elektrische bedrijfswagen wordt rekening gehouden met het laagste CO₂-coëfficiënt, zijnde 4%.

Ben je zelfstandige of heb je een vennootschap? Dan is de aankoop van een elektrische wagen 100% fiscaal aftrekbaar. Sommige lokale overheden (steden en gemeenten) geven een premie aan particulieren bij de aankoop of lease van een nieuwe elektrische wagen, op voorwaarde dat je de wagen inzet in een autodeelproject. In Gent bijvoorbeeld, bedraagt deze premie in 2020 maximum € 4.500.

Autoverkoop ingestort in België, enkel Porsche ziet omzet stijgen

Autoverkoop ingestort in België, enkel Porsche ziet omzet stijgen

2020 is een rotslecht jaar voor de autoverkoop, die loopt maar liefst 100.000 stuks achter op 2019 dat het tweede beste jaar ooit op de Belgische markt was. De grote daling (bijna 25%) is hoofdzakelijk het gevolg van de lockdown. Die lockdown zorgde ervoor dat autoverkopers de voorbije lente zes weken lang hun deuren moesten sluiten. Het valt nog af te wachten op bijkomende lockdownmaatregelen in de winter van 2020 een bijkomende daling za veroorzaken.

Merkwaardig, één merk blijft zich kranig uit de rode cijfers houden: Porsche. Porsche verkocht namelijk al 5 procent meer in de eerste 9 maanden van dit jaar vergeleken met vorig jaar. Bij nader toezien is het vooral de lancering van de Taycan, het eerste elektrische model van Porsche, die de cijfers de hoogte injaagt. Let wel, hierin zitten flink wat pre-orders uit 2019 in verwerkt gezien de voorverkoop al startte in september 2019 maar de leveringen pas begin dit jaar begonnen.

Bij de andere automerken is het triestheid troef. Opel verloor maar liefst 43 procent omzet, Suzuki en Renault elk 37 procent.

Autoverzekering 3 procent goedkoper – de corona-crisis zorgt mogelijks opnieuw voor een daling van de premie volgend jaar

Autoverzekering 3 procent goedkoper - de corona-crisis zorgt mogelijks opnieuw voor een daling van de premie volgend jaar

De Belgische automobilist betaalde vorig jaar gemiddeld 314 euro aan premies voor zijn/haar verplichte BA-autoverzekering. Bovenop die som kwam nog eens 27,10% aan taksen. Maar het totale bedrag blijkt 3,3% lager uit te vallen dan in 2018 wegens de lagere schadefrequentie op de Belgische wegen.

Maar het zal hier niet bij blijven, want De kans is reëel dat de autoverzekering nog goedkoper wordt. Door de corona-crisis en de hiermee gepaarde lockdown werden niet-essentiële verplaatsingen verboden. In combinatie met een verhoogd aantal thuiswerkers heeft dat verbod als gevolg gehad dat er ook minder ongelukken plaatsvonden, wat meteen tot een pak minder schadeclaims leidde.

Verder werd er meer lokaal gewinkeld en nam de Belg veel meer de fiets of ging gewoon te voet naar de winkel. Bij Corona Direct bleken klanten gemiddeld 15 procent minder kilometers af dan in dezelfde periode vorig jaar, wat dan weer in het voordeel speelt voor wie een kilometerverzekering heeft uiteraard. Het valt dan ook te verwachten dat heel wat mensen een terugbetaling mogen verwachten van hun premie bij Corona Direct.

Corona Direct, een dochter van Belfius, verwachtte in April al dat ze dit jaar ruim 4 miljoen euro aan premies moeten terugstorten nu klanten als gevolg van de coronacrisis hun auto massaal op stal laten staan.

De enige vraag is hoe het wegverkeer de komende maanden zal evolueren en hoeveel mensen het openbaar vervoer compleet links zullen laten liggen of ipv een vliegvakantie voor een autovakantie zullen kiezen. Mocht dit tot meer ongevallen leiden, dan dreigt het positieve corona-effect verloren te gaan.

Wat wordt niet gedekt door uw autoverzekering?

(Photo by Allie on Unsplash) Wanneer u een autoverzekering afsluit, gaat u best eerst na waarvoor u een autoverzekering nodig hebt. Gaat het om een nieuwe wagen, een tweedehands? Blijft u in de Europese Unie met uw wagen? Welk rijgedrag heeft u? Wat indien u een zwaar auto-ongeval hebt, bent u dan volledig verzekerd?

Hieronder bespreken we enkele elementen waarmee u rekening moet houden bij het afsluiten van een autoverzekering.

Uw groene kaart mag dan al bewijzen dat u de autoverzekering hebt betaald van uw voertuig, toch houdt u best rekening met uw reisplannen indien u buiten de EU gaat reizen. Minimaal bent u beschermd in alle landen die deel uitmaken van de Europese Economische Ruimte dus met inbegrip van IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. Maar wat betreft alle andere landen mag uw verzekeraar de dekking weigeren, deze wordt dan doorgehaald op uw groene kaart.

De BA Auto geldt enkel voor schade die u aan derden aanricht. Heeft u schade aan uw eigen voertuig als u een aanrijding in fout veroorzaakt dan zal deze verzekering niet tussenkomen. Dit geldt ook indien uw wagen beschadigd wordt door natuurschade.

Wenst u uw wagen wel te beschermen, kies dan voor een mini-omnium of een volledige omnium. Let wel, enkel deze laatste zal ook uw eigen schade vergoeden als u een aanrijding veroorzaakt (min de franchise uiteraard). Bij een mini-omnium wordt u wel gedekt tegen schade veroorzaakt bij brand, glasbreuk, hagel, bliksem en bluswerken.

Opgelet, de volledige omnium geeft u geen vrijgeleide om deel te nemen aan aan races of snelheidswedstrijden en bij een ongeval in dronken toestand en/of bij een ongeval met auto zonder geldig schouwingsbewijs kunt u ook geen verhaal maken op deze verzekering.

Vaak vergeet men ook een verzekering voor de lichamelijke schade van de bestuurder bij een ongeval in fout af te sluiten, namelijk de bestuurdersverzekering. Deze is geen overbodige luxe, de kosten van een zwaar auto-ongeval kunnen namelijk snel heel hoog oplopen.

Opletten dus bij het afsluiten van een autoverzekering!

Winterbanden – 7 mythes ontkracht door experts

bridgestoneNu het pas echt vriest dat het kraakt, snellen heel wat mensen nog naar een garage om winterbanden te laten monteren. Maar niet iedereen doet dit, heel wat mensen blijven gewoon met hun zomerbanden doorrijden. Wie heeft er nu gelijk?

U kunt de keuze maken aan de hand van de volgende 7 mythes die we ontkrachten op basis van feiten en kennis door experts!


Mythe 1: Ik heb altijd winterbanden nodig in België

Het is niet noodzakelijk om winterbanden te hebben in België. Dat komt omdat België het ene jaar wel en het andere jaar geen strenge winter heeft. Winterbanden geven vooral een betere grip op sneeuw, waardoor auto’s die ermee zijn uitgerust mobieler blijven. Daarom hebben vooral de Oostkantons baat bij winterbanden, gezien het daar vaker sneeuwt.

Om deze redenen is er geen algemene verplichting om winterbanden te gebruiken in België, gezien het lage aantal sneeuwdagen in ons land.

Mythe 2: Winterbanden zorgen ervoor dat ik niet kan slippen bij ijzel

Bij ijzel kan geen enkele band ervoor zorgen dat u niet slipt. Sneeuwbanden hebben namelijk enkel een betere grip op sneeuw, niet op ijzel. Wat wel een impact heeft bij ijzel, is aangepast rijgedrag.

Ga daarom niet plots remmen en vermijd bruuske stuurbewegingen. Bij onderstuur (slippende voorwielen) lost u het best het gaspedaal en ontkoppelt u om de wielen in de juiste richting te stellen. Bij overstuur (slippende achterwielen) moet u ontkoppelen en tegenstuur geven. Verder is het afgeraden om te remmen en gas bij te geven in bochten. Vertraag voor de bocht om deze met de juiste snelheid aan te snijden.

Mythe 3: Vierseizoensbanden zijn steeds ideaal

U bent niet beter af met vierseizoensbanden. Ze mogen dan al de voordelen van zomer- en winterbanden combineren, tocht blijft het een halfslachtige oplossing. In plaats van vierseizoensbanden kiest u best zomer- en een winterset. Uit eerdere tests blijkt ook dat geen enkel exemplaar goed scoort op een nat of droog wegdek.

Mythe 4: Mijn verzekeraar eist winterbanden of ik riskeer niet verzekerd te zijn bij ongeval

In België trekt de verzekeraar zich niets aan of u al dan niet winterbanden gebruikt. Heeft u een ongeval zonder winterbanden in de sneeuw, dan blijft u gewoon correct verzekerd. Dit blijkt ook als u de modelpolis bekijkt, daar wordt met geen woord gerept over winterbanden. Er zijn wel verzekeringsmaatschappijen die het gebruik van winterbanden aanmoedigen, maar het gaat hierbij enkel om commerciële initiatieven waarbij een verzekeraar u bijvoorbeeld een premie geeft voor de aankoop van winterbanden via een bepaalde bandencentrale. Maar het is zeker geen reden om u een schadevergoeding te weigeren bij ongeval.

Mythe 5: In Europa zijn winterbanden nergens verplicht

In verscheidene van onze buurlanden zijn winterbanden wel degelijk verplicht. Hier is het niet de verzekering die dit eist, maar wel de politie. Zo riskeert u ondermeer in Duitsland een boete wanneer u rondrijdt op zomerbanden bij sneeuw. Ook in Oostenrijk zijn winterbanden verplicht, maar mag u ook sneeuwkettingen gebruiken die u over uw zomerbanden legt bij sneeuw. In Frankrijk, Italië en Zwitserland zijn winterbanden of sneeuwkettingen dan weer enkel verplicht op bepaalde plaatsen.

We raden u aan om u deftig te informeren over de regels die gelden op uw sneeuwvakantiebestemming indien u met de auto naar ginder reist.

Mythe 6: Winterbanden zijn even goedkoop als zomerbanden

Winterbanden zijn duurder in aankoop. Daartegen staat dat gezien u op twee sets rijdt (zomer- en winterbanden), de banden ook maar half zo snel verslijten. Naast de duurdere aankoop gelden ook nog de kosten van de jaarlijkse plaatsing en de opslag van de andere bandenset.

De duurdere aankoopprijs is één van de belangrijkste redenen voor de Belgen om niet voor winterbanden te kiezen.

Wilt u winterbanden huren, dan zul u merken dat de huurprijs van deze winterbanden vaak in de buurt ligt van de prijs van een nieuwe set winterbanden. Ook daar zult u niet veel profijt halen, tenzij u slechts om de zoveel jaar op skivakantie gaat.

Mythe 7: Alle winterbanden zijn evengoed

Goedkoop kan wel eens een dure koop blijken in het geval van winterbanden, want er zijn wel degelijk grote kwaliteitsverschillen tussen de verschillende merken. Ook in het duurdere assortiment vallen de verschillen op, het is daarom raadzaam goed te overleggen met uw garagist en voor de bandenset te kiezen die het best uit de verschillende jaarlijkse testen komt.
Steeds meer ongevallen met onverzekerde auto’s in België – ook voor 2015 en 2016 wordt een stijging verwacht

Hoewel er bijkomende controles gebeuren door de keuringscentra blijft het aantal ongevallen met onverzekerde auto’s in België pieken in 2015. Het ziet er niet naar uit daar hier in 2016 veel verandering zal zijn hoewel een B.A. Autoverzekering verplicht is.


In 2014 alleen waren er maar liefst 7.826 meldingen van ongevallen waarbij chauffeurs zonder autoverzekering betrokken waren. In het totaal wordt de schadevergoeding zowat op 22,5 miljoen euro geschat. Een niet onbelangrijke som die natuurlijk wordt doorgerekend aan wie wel een correct autoverzekering betaalt gezien het Gemeenschappelijk Waarborgfonds gefinancierd wordt door alle verzekeraars, en zij rekenen dit door aan hun klanten, u dus.

Volgens de jongste schatting rijden er zowat 71.000 (!!) onverzekerde voertuigen rond in België bedraagt 71.000 volgens de cijfers van 2014. Dat cijfer is een stijging van 2 procent vergeleken met 2013. Men gaat er van uit dat ten opzichte van 2014, ook 2015 en 2016 een stijging zullen kennen. De oorzaak is niet alleen het slechte economische klimaat waardoor veel bestuurders denken dat zei een manier gevonden hebben om te besparen, maar eveneens de heel geringe pakkans.

Er wordt daarom verder geïnvesteerd in preventie en komen er extra controles door de lokale politie via mobiele camera’s en via extra controle in de keuringscentra. Voorlopig heeft dit zogoed als geen effect gehad.

Daarom wil het Gemeenschappelijk Waarborgfonds overgaan tot eigen controles waarbij de elektronische databestanden van de inschrijvingen bij het DIV vergeleken worden met die van de verzekeringscontracten voor dezelfde nummerplaten. Stoten ze op onregelmatigheden, dan wordt de eigenaar van de nummerplaat aangeschreven. Reageert die niet, dan wordt de onverzekerde chauffeur geseind bij de lokale politie. Elk jaar seint het Gemeenschappelijk Waarborgfonds maar liefst 15.000 namen door. De vraag is of de politie daar ook iets mee doet.

Stel dat u bij geen enkele verzekeringsmaatschappij nog een verzekering te pakken krijgt. Is er dan geen enkele mogelijkheid om een autoverzekering te bekomen? Toch wel, via het Tariferingsbureau. Het Tariferingsbureau heeft als opdracht de premie en de verzekeringsvoorwaarden vast te stellen van de bestuurders die op de markt geen verzekering vinden of er slechts vinden aan een zeer hoog tarief.
Met zomerbanden de vakantie tegemoet!

Kies de juiste band

Kies de juiste band

De zomervakantie komt eraan en zoals steeds gaan duizenden Belgen met de wagen op reis. Vooraleer de lange toch aan te vatten, is het echter aangeraden om de juiste banden op uw wagen te laten plaatsen en die winterbanden in te ruilen voor zomerbanden.

Net zoals winterbanden een belangrijke rol spelen bij uw veiligheid als automobilist, zijn ook zomerbanden van belang om uw veiligheid op de weg te kunnen garanderen. En goed om weten, de juiste keuze van (zomer)banden heeft een belangrijke invloed op het brandstofverbruik want een verminderde rolweerstand zorgt voor een lager brandstofgebruik. Even belangrijk echter is de bandenspanning van uw wagen. Indien die niet optimaal is, en te laag dan zorgt dit voor brede, zachte banden die door de hogere rolweerstand voor een extra brandstofverbruik van 2 tot 3% kunnen zorgen. Indien u duizenden kilometers aflegt met een verkeerde bandenspanning loopt dit al snel op. Idem wat het gebruik van verkeerde banden betreft.

U heeft echter de mogelijkheid om online een configuratie te maken van de meest geschikte banden van uw voertuig. Zo kunt u bij Tirendo terecht om een keuze te maken op basis van brandstofefficiëntie, grip op nat wegdek, rolgeluid, prijs enzovoort. Bij Tirendo kunt u eveneens selecteren op breedte, snelheid, draagkracht enzovoort. Het is maar één van de vele spelers die u de mogelijkheid geven om de geschikte banden aan te schaffen.

De kwaliteit van zomerbanden verbetert trouwens jaar na jaar, zo zult u merken dat de nieuwe generatie zomerbanden heel wat minder geluid produceren. Bovendien werd er flink gewerkt aan een verbeterd stuurgedrag van de wagen. Wat de houdbaarheid van de banden betreft, stellen we vats de nieuwe modellen langer meegaan door verminderde slijtage.

Redenen genoeg om over te schakelen op zomerbanden. En de producenten volgen door rekening te houden met de verschillende wagens en rijstijlen. Rijdt u met een stadsauto, monovolume, gezinswagen, sportieve wagen, luxewagen, etc. dan bestaat er voor elk wel een eigen model om de performantie optimaal te houden. Naast het kiezen van geschikte zomerbanden, raden we u ten sterkste aan om eveneens te denken een reisverzekering te nemen. Een verwittigd bestuurder is er meer dan twee waard.

En vooraleer u aan de ellenlange tocht richting zon begint, lees ook nog onze tips om zuiniger te rijden. Uw portemonnee zal er bij gebaat zijn!
Jonge chauffers betalen gemiddeld 820 euro per jaar voor een autoverzekering

Jonge chauffers betalen gemiddeld 820 euro per jaar voor een autoverzekering

Jonge chauffers betalen gemiddeld 820 euro per jaar voor een autoverzekering

Uit een studie van de FOD Economie blijkt dat jonge bestuurders (18 tot 24 jaar) gemiddeld 820,61 euro voor hun autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) betalen. Bij de 25- tot 29-jarigen is dat gemiddeld 574,70 euro, zowat 30 procent minder.

Voor beide respondentengroepen samen, de 18- tot 29-jarigen, bedroeg de gemiddelde premie voor de BA-autoverzekering 662,78 euro. De laagste premie bedroeg 301 euro, de hoogste 2.048 euro.

De belangrijkste factoren voor het (hoge) premiebedrag zijn de leeftijd en het aantal ongevallen waarbij de bestuurder in fout was de afgelopen 5 jaar. Verder kunnen onder andere ook het vermogen van de wagen, de regio en het opleidingsniveau een rol spelen.

Vreemd genoeg vragen jongeren die proberen een verzekering op eigen naam af te sluiten weinig offertes aan de verzekeraars. 6 op de 10 jongeren vragen maximaal één offerte aan, hoewel er grote verschillen zijn in de premies die de verzekeraars aanrekenen wanneer de jongere opgenomen is als hoofdbestuurder in de eigen polis.

Verder proberen nog steeds heel wat jongeren een autoverzekering te krijgen door hun auto te verzekeren op naam van een van de ouders. In praktijk komt het erop neer dat de hoofdbestuurder een van de ouders is en de occasionele bestuurder of tweede bestuurder de jongere is. Maar, deze optie is illegaal indien blijkt dat de reguliere bestuurder eigenlijk de jongere en niet de ouder is.
GRATIS ZOEKERTJE PLAATSEN

AUTOVERZEKERINGEN BEREKENEN

Touring

Corona

MeFirst

Nuttige documenten

In dezelfde categorie

Goedkoop Geld Lenen

Contact en disclaimer