Verzekeringsnieuws

Meest recente berichten

UPDATEALARM

Wat wordt niet gedekt door uw autoverzekering?

Wat wordt niet gedekt door uw autoverzekering?

(Photo by Allie on Unsplash) Wanneer u een autoverzekering afsluit, gaat u best eerst na waarvoor u een autoverzekering nodig hebt. Gaat het om een nieuwe wagen, een tweedehands? Blijft u in de Europese Unie met uw wagen? Welk rijgedrag heeft u? Wat indien u een zwaar auto-ongeval hebt, bent u dan volledig verzekerd?

Hieronder bespreken we enkele elementen waarmee u rekening moet houden bij het afsluiten van een autoverzekering.

Uw groene kaart mag dan al bewijzen dat u de autoverzekering hebt betaald van uw voertuig, toch houdt u best rekening met uw reisplannen indien u buiten de EU gaat reizen. Minimaal bent u beschermd in alle landen die deel uitmaken van de Europese Economische Ruimte dus met inbegrip van IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. Maar wat betreft alle andere landen mag uw verzekeraar de dekking weigeren, deze wordt dan doorgehaald op uw groene kaart.

De BA Auto geldt enkel voor schade die u aan derden aanricht. Heeft u schade aan uw eigen voertuig als u een aanrijding in fout veroorzaakt dan zal deze verzekering niet tussenkomen. Dit geldt ook indien uw wagen beschadigd wordt door natuurschade.

Wenst u uw wagen wel te beschermen, kies dan voor een mini-omnium of een volledige omnium. Let wel, enkel deze laatste zal ook uw eigen schade vergoeden als u een aanrijding veroorzaakt (min de franchise uiteraard). Bij een mini-omnium wordt u wel gedekt tegen schade veroorzaakt bij brand, glasbreuk, hagel, bliksem en bluswerken.

Opgelet, de volledige omnium geeft u geen vrijgeleide om deel te nemen aan aan races of snelheidswedstrijden en bij een ongeval in dronken toestand en/of bij een ongeval met auto zonder geldig schouwingsbewijs kunt u ook geen verhaal maken op deze verzekering.

Vaak vergeet men ook een verzekering voor de lichamelijke schade van de bestuurder bij een ongeval in fout af te sluiten, namelijk de bestuurdersverzekering. Deze is geen overbodige luxe, de kosten van een zwaar auto-ongeval kunnen namelijk snel heel hoog oplopen.

Opletten dus bij het afsluiten van een autoverzekering!

Winterbanden – 7 mythes ontkracht door experts

bridgestoneNu het pas echt vriest dat het kraakt, snellen heel wat mensen nog naar een garage om winterbanden te laten monteren. Maar niet iedereen doet dit, heel wat mensen blijven gewoon met hun zomerbanden doorrijden. Wie heeft er nu gelijk?

U kunt de keuze maken aan de hand van de volgende 7 mythes die we ontkrachten op basis van feiten en kennis door experts!


Mythe 1: Ik heb altijd winterbanden nodig in België

Het is niet noodzakelijk om winterbanden te hebben in België. Dat komt omdat België het ene jaar wel en het andere jaar geen strenge winter heeft. Winterbanden geven vooral een betere grip op sneeuw, waardoor auto’s die ermee zijn uitgerust mobieler blijven. Daarom hebben vooral de Oostkantons baat bij winterbanden, gezien het daar vaker sneeuwt.

Om deze redenen is er geen algemene verplichting om winterbanden te gebruiken in België, gezien het lage aantal sneeuwdagen in ons land.

Mythe 2: Winterbanden zorgen ervoor dat ik niet kan slippen bij ijzel

Bij ijzel kan geen enkele band ervoor zorgen dat u niet slipt. Sneeuwbanden hebben namelijk enkel een betere grip op sneeuw, niet op ijzel. Wat wel een impact heeft bij ijzel, is aangepast rijgedrag.

Ga daarom niet plots remmen en vermijd bruuske stuurbewegingen. Bij onderstuur (slippende voorwielen) lost u het best het gaspedaal en ontkoppelt u om de wielen in de juiste richting te stellen. Bij overstuur (slippende achterwielen) moet u ontkoppelen en tegenstuur geven. Verder is het afgeraden om te remmen en gas bij te geven in bochten. Vertraag voor de bocht om deze met de juiste snelheid aan te snijden.

Mythe 3: Vierseizoensbanden zijn steeds ideaal

U bent niet beter af met vierseizoensbanden. Ze mogen dan al de voordelen van zomer- en winterbanden combineren, tocht blijft het een halfslachtige oplossing. In plaats van vierseizoensbanden kiest u best zomer- en een winterset. Uit eerdere tests blijkt ook dat geen enkel exemplaar goed scoort op een nat of droog wegdek.

Mythe 4: Mijn verzekeraar eist winterbanden of ik riskeer niet verzekerd te zijn bij ongeval

In België trekt de verzekeraar zich niets aan of u al dan niet winterbanden gebruikt. Heeft u een ongeval zonder winterbanden in de sneeuw, dan blijft u gewoon correct verzekerd. Dit blijkt ook als u de modelpolis bekijkt, daar wordt met geen woord gerept over winterbanden. Er zijn wel verzekeringsmaatschappijen die het gebruik van winterbanden aanmoedigen, maar het gaat hierbij enkel om commerciële initiatieven waarbij een verzekeraar u bijvoorbeeld een premie geeft voor de aankoop van winterbanden via een bepaalde bandencentrale. Maar het is zeker geen reden om u een schadevergoeding te weigeren bij ongeval.

Mythe 5: In Europa zijn winterbanden nergens verplicht

In verscheidene van onze buurlanden zijn winterbanden wel degelijk verplicht. Hier is het niet de verzekering die dit eist, maar wel de politie. Zo riskeert u ondermeer in Duitsland een boete wanneer u rondrijdt op zomerbanden bij sneeuw. Ook in Oostenrijk zijn winterbanden verplicht, maar mag u ook sneeuwkettingen gebruiken die u over uw zomerbanden legt bij sneeuw. In Frankrijk, Italië en Zwitserland zijn winterbanden of sneeuwkettingen dan weer enkel verplicht op bepaalde plaatsen.

We raden u aan om u deftig te informeren over de regels die gelden op uw sneeuwvakantiebestemming indien u met de auto naar ginder reist.

Mythe 6: Winterbanden zijn even goedkoop als zomerbanden

Winterbanden zijn duurder in aankoop. Daartegen staat dat gezien u op twee sets rijdt (zomer- en winterbanden), de banden ook maar half zo snel verslijten. Naast de duurdere aankoop gelden ook nog de kosten van de jaarlijkse plaatsing en de opslag van de andere bandenset.

De duurdere aankoopprijs is één van de belangrijkste redenen voor de Belgen om niet voor winterbanden te kiezen.

Wilt u winterbanden huren, dan zul u merken dat de huurprijs van deze winterbanden vaak in de buurt ligt van de prijs van een nieuwe set winterbanden. Ook daar zult u niet veel profijt halen, tenzij u slechts om de zoveel jaar op skivakantie gaat.

Mythe 7: Alle winterbanden zijn evengoed

Goedkoop kan wel eens een dure koop blijken in het geval van winterbanden, want er zijn wel degelijk grote kwaliteitsverschillen tussen de verschillende merken. Ook in het duurdere assortiment vallen de verschillen op, het is daarom raadzaam goed te overleggen met uw garagist en voor de bandenset te kiezen die het best uit de verschillende jaarlijkse testen komt.
Steeds meer ongevallen met onverzekerde auto’s in België – ook voor 2015 en 2016 wordt een stijging verwacht

Hoewel er bijkomende controles gebeuren door de keuringscentra blijft het aantal ongevallen met onverzekerde auto’s in België pieken in 2015. Het ziet er niet naar uit daar hier in 2016 veel verandering zal zijn hoewel een B.A. Autoverzekering verplicht is.


In 2014 alleen waren er maar liefst 7.826 meldingen van ongevallen waarbij chauffeurs zonder autoverzekering betrokken waren. In het totaal wordt de schadevergoeding zowat op 22,5 miljoen euro geschat. Een niet onbelangrijke som die natuurlijk wordt doorgerekend aan wie wel een correct autoverzekering betaalt gezien het Gemeenschappelijk Waarborgfonds gefinancierd wordt door alle verzekeraars, en zij rekenen dit door aan hun klanten, u dus.

Volgens de jongste schatting rijden er zowat 71.000 (!!) onverzekerde voertuigen rond in België bedraagt 71.000 volgens de cijfers van 2014. Dat cijfer is een stijging van 2 procent vergeleken met 2013. Men gaat er van uit dat ten opzichte van 2014, ook 2015 en 2016 een stijging zullen kennen. De oorzaak is niet alleen het slechte economische klimaat waardoor veel bestuurders denken dat zei een manier gevonden hebben om te besparen, maar eveneens de heel geringe pakkans.

Er wordt daarom verder geïnvesteerd in preventie en komen er extra controles door de lokale politie via mobiele camera’s en via extra controle in de keuringscentra. Voorlopig heeft dit zogoed als geen effect gehad.

Daarom wil het Gemeenschappelijk Waarborgfonds overgaan tot eigen controles waarbij de elektronische databestanden van de inschrijvingen bij het DIV vergeleken worden met die van de verzekeringscontracten voor dezelfde nummerplaten. Stoten ze op onregelmatigheden, dan wordt de eigenaar van de nummerplaat aangeschreven. Reageert die niet, dan wordt de onverzekerde chauffeur geseind bij de lokale politie. Elk jaar seint het Gemeenschappelijk Waarborgfonds maar liefst 15.000 namen door. De vraag is of de politie daar ook iets mee doet.

Stel dat u bij geen enkele verzekeringsmaatschappij nog een verzekering te pakken krijgt. Is er dan geen enkele mogelijkheid om een autoverzekering te bekomen? Toch wel, via het Tariferingsbureau. Het Tariferingsbureau heeft als opdracht de premie en de verzekeringsvoorwaarden vast te stellen van de bestuurders die op de markt geen verzekering vinden of er slechts vinden aan een zeer hoog tarief.
Met zomerbanden de vakantie tegemoet!

Kies de juiste band

Kies de juiste band

De zomervakantie komt eraan en zoals steeds gaan duizenden Belgen met de wagen op reis. Vooraleer de lange toch aan te vatten, is het echter aangeraden om de juiste banden op uw wagen te laten plaatsen en die winterbanden in te ruilen voor zomerbanden.

Net zoals winterbanden een belangrijke rol spelen bij uw veiligheid als automobilist, zijn ook zomerbanden van belang om uw veiligheid op de weg te kunnen garanderen. En goed om weten, de juiste keuze van (zomer)banden heeft een belangrijke invloed op het brandstofverbruik want een verminderde rolweerstand zorgt voor een lager brandstofgebruik. Even belangrijk echter is de bandenspanning van uw wagen. Indien die niet optimaal is, en te laag dan zorgt dit voor brede, zachte banden die door de hogere rolweerstand voor een extra brandstofverbruik van 2 tot 3% kunnen zorgen. Indien u duizenden kilometers aflegt met een verkeerde bandenspanning loopt dit al snel op. Idem wat het gebruik van verkeerde banden betreft.

U heeft echter de mogelijkheid om online een configuratie te maken van de meest geschikte banden van uw voertuig. Zo kunt u bij Tirendo terecht om een keuze te maken op basis van brandstofefficiëntie, grip op nat wegdek, rolgeluid, prijs enzovoort. Bij Tirendo kunt u eveneens selecteren op breedte, snelheid, draagkracht enzovoort. Het is maar één van de vele spelers die u de mogelijkheid geven om de geschikte banden aan te schaffen.

De kwaliteit van zomerbanden verbetert trouwens jaar na jaar, zo zult u merken dat de nieuwe generatie zomerbanden heel wat minder geluid produceren. Bovendien werd er flink gewerkt aan een verbeterd stuurgedrag van de wagen. Wat de houdbaarheid van de banden betreft, stellen we vats de nieuwe modellen langer meegaan door verminderde slijtage.

Redenen genoeg om over te schakelen op zomerbanden. En de producenten volgen door rekening te houden met de verschillende wagens en rijstijlen. Rijdt u met een stadsauto, monovolume, gezinswagen, sportieve wagen, luxewagen, etc. dan bestaat er voor elk wel een eigen model om de performantie optimaal te houden. Naast het kiezen van geschikte zomerbanden, raden we u ten sterkste aan om eveneens te denken een reisverzekering te nemen. Een verwittigd bestuurder is er meer dan twee waard.

En vooraleer u aan de ellenlange tocht richting zon begint, lees ook nog onze tips om zuiniger te rijden. Uw portemonnee zal er bij gebaat zijn!
Jonge chauffers betalen gemiddeld 820 euro per jaar voor een autoverzekering

Jonge chauffers betalen gemiddeld 820 euro per jaar voor een autoverzekering

Jonge chauffers betalen gemiddeld 820 euro per jaar voor een autoverzekering

Uit een studie van de FOD Economie blijkt dat jonge bestuurders (18 tot 24 jaar) gemiddeld 820,61 euro voor hun autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) betalen. Bij de 25- tot 29-jarigen is dat gemiddeld 574,70 euro, zowat 30 procent minder.

Voor beide respondentengroepen samen, de 18- tot 29-jarigen, bedroeg de gemiddelde premie voor de BA-autoverzekering 662,78 euro. De laagste premie bedroeg 301 euro, de hoogste 2.048 euro.

De belangrijkste factoren voor het (hoge) premiebedrag zijn de leeftijd en het aantal ongevallen waarbij de bestuurder in fout was de afgelopen 5 jaar. Verder kunnen onder andere ook het vermogen van de wagen, de regio en het opleidingsniveau een rol spelen.

Vreemd genoeg vragen jongeren die proberen een verzekering op eigen naam af te sluiten weinig offertes aan de verzekeraars. 6 op de 10 jongeren vragen maximaal één offerte aan, hoewel er grote verschillen zijn in de premies die de verzekeraars aanrekenen wanneer de jongere opgenomen is als hoofdbestuurder in de eigen polis.

Verder proberen nog steeds heel wat jongeren een autoverzekering te krijgen door hun auto te verzekeren op naam van een van de ouders. In praktijk komt het erop neer dat de hoofdbestuurder een van de ouders is en de occasionele bestuurder of tweede bestuurder de jongere is. Maar, deze optie is illegaal indien blijkt dat de reguliere bestuurder eigenlijk de jongere en niet de ouder is.
Vlaamse slimme camera’s gaan binnenkort na of uw auto verzekerd is

Vlaamse slimme camera's gaan binnenkort na of uw auto verzekerd is

Vlaamse slimme camera’s gaan binnenkort na of uw auto verzekerd is

Een dertigtal politiezones heeft concrete plannen om slimme camera’s in te zetten, niet alleen voor trajectcontrole, maar ook om andere zaken in de gaten houden. Zo wil men via het scannen van de nummerplaten nagaan of uw auto wel verzekerd is, of u uw verkeersbelasting wel hebt betaald en of uw wagen werd gebruikt bij een vluchtmisdrijf.

Ook Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) blijkt een voorstander van de intelligente ANPR-camera’s die nummerplaten herkennen. ANPR staat voor ‘Automatic Number Plate Recognition’. Dergelijke camera’s kosten zo’n 50.000 euro.

Niet iedereen blijkt onverdeeld gelukkig met de mogelijke extra toepassingen naast trajectcontrole. De privacycommissie waarschuwt dat niet alle mogelijkheden wettelijk en juridisch in orde zijn.
Recordaantal van 10.000 bestuurders veroordeeld voor rijden zonder rijbewijs

Recordaantal van 10.000 bestuurders veroordeeld voor rijden zonder rijbewijs

Recordaantal van 10.000 bestuurders veroordeeld voor rijden zonder rijbewijs

Vorig jaar zijn er in ons land bijna 10.000 mensen veroordeeld voor rijden zonder rijbewijs. Meteen werd zo een record gevestigd. Het aantal veroordelingen neemt jaar na jaar toe. Sinds 2000 is het aantal veroordeling voor rijden zonder rijbewijs meer dan verdubbeld: van 3.991 naar 9.159 in 2012.

De overtreders zijn onder meer om mensen die gewoon niet mogen rijden, of mensen met een voorlopig rijbewijs die zich niet aan de regels houden. De grootste categorie veroordeelden zijn personen met een voorlopig rijbewijs, die niet tijdens weekendnachten mogen rijden en/of niet worden vergezeld door een begeleider. Daarnaast zijn er ook heel wat niet-Europeanen die niet in het bezit zijn van een Europees rijbewijs wanneer ze zich op de Belgische wegen begeven.

De boetes voor rijden zonder rijbewijs schommelen tussen 1.200 en 12.000 euro.
De agenda van het 92ste autosalon in Brussel

De agenda van het 92ste autosalon in Brussel

De agenda van het 92ste autosalon in Brussel

(Via Carguide) Het 92ste autosalon in Brussel vindt plaats tussen 14 en 26 januari 2014 in Brussel. De publieksdagen zijn van donderdag 16 tot en met zondag 26 januari terwijl de pers al vanaf 14 januari een kijkje mag nemen. Op diezelfde dag vindt ook de gala-avond plaats.

Op 15 januari is er de inhuldiging en kunnen professionelen er terecht waarna de deuren de dag erna opengaan voor het grote publiek. Het salon zal elke dag van van 10:00 tot 19:00 geopend zijn.

Nocturnes zijn gepland voor vrijdag 17 januari, maandag 20 januari en vrijdag 24 januari. Tijdens de nocturnes zijn de openingsuren van het salon verlengd. In plaats van om 19:00, sluit het salon op deze dagen om 22:00. Deze avonden kennen een verloop dat vergelijkbaar is met dat van andere salondagen, buiten het feit dat het salon dan langer open blijft. De toegangsprijzen blijven die dagen ook dezelfde.

De Biker Parade gaat door op zaterdag 18 januari.
25% meer ongevallen met voetgangers door wintertijd

25% meer ongevallen met voetgangers door wintertijd

25% meer ongevallen met voetgangers door wintertijd

Dit weekend schakelen we in België en in veel andere Europese landen over van de zomer- naar de wintertijd. Daardoor zal het ’s ochtends een uur sneller licht zijn, maar ’s avonds ook een uur sneller donker zijn. En net dat blijkt nefast voor de verkeersveiligheid.

Uit een groot onderzoek van het Belgische Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) blijkt dat het aantal ongevallen met voetgangers in november met gemiddeld 25 procent stijgt. Alle weggebruikers moeten namelijk wennen aan een volledig donkere avondspits. Hierdoor is er een slechtere zichtbaarheid die een een stijging van het aantal ongevallen met voetgangers als gevolg heeft.

Naast het effect van de wintertijd speelt ook het weer in november een rol, gezien het vaker regent en er meer mist hangt.

Het BIVV raadt de weggebruikers, en vooral voetgangers, aan om de komende dagen bijzonder voorzichtig te zijn tijdens de donkere avondspits. Draag reflecterende kledij in plaats van donkere kledij bijvoorbeeld.
Gedragsregels voor verzekeringssector op komst

Vanaf 30 april volgend jaar moet de verzekeringssector zich aan de gedragsregels houden die ook voor de banksector gelden. Bedoeling is dat cliënten altijd correcte, duidelijke en niet-misleidende informatie krijgen. Een verzekering die als veilig wordt verkocht, moet ook echt veilig zijn, en wanneer er risico’s aan verbonden zijn, moet dat glashelder aan de cliënt worden uitgelegd.

De gedragsregels voorzien dat, net zoals de bankiers, ook de aanbieders van spaar-, beleggings- en schadeverzekeringen zich voortaan op een loyale, billijke en professionele manier inzetten voor de belangen van hun cliënten. Specifiek voor de spaar- en beleggingsverzekeringen (Tak 21 en 23) geldt dat verzekeraars enkel producten mogen aanbieden die bij het beleggingsprofiel van de klanten past. Ze moeten dus kijken naar de kennis, ervaring, financiële situatie en beleggingsdoelstellingen van de klant, en hem waarschuwen voor keuzes en transacties die niet bij zijn profiel passen.

Indien een consument een schadeverzekering wil afsluiten, dan moet de verzekering eerst informeren naar wat die klant wil en nodig heeft. Daarmee moet worden vermeden dat bepaalde goederen tegen een te hoge of te lage waarde worden gedekt of dat risico’s worden gedekt terwijl de klant dat niet nodig heeft. Zo zijn er tal van Belgen die onnodig een tweede of zelfs derde hospitalisatieverzekering hebben.

Er komt ook meer transparantie over de kosten- en vergoedingsstructuur. Zo moeten klanten te zien krijgen hoeveel van hetgeen ze betalen naar commissieloon gaat.
GRATIS ZOEKERTJE PLAATSEN

AUTOVERZEKERINGEN BEREKENEN

Touring

Corona

MeFirst

Nuttige documenten

In dezelfde categorie

Goedkoop Geld Lenen

Contact en disclaimer