Berekening van uw autoverzekering

Hoe berekenen autoverzekeraars de premie die u dient te betalen voor uw autoverzekering? De hoogte van de autoverzekeringspremies kan enorm variëren. Er zijn verschillende factoren die de premie bepalen. De combinatie van deze factoren zorgt ervoor dat de premie die u dient te betalen duurder of goedkoper is.

Hoeveel ongevallen had u al in het verleden?

Meer ongevallen u hebt veroorzaakt in het verleden met uw auto, hoe hoger de premie die u zal betalen. Voordat we het juridische systeem en uniforme experience rating verplicht. Sinds 1 januari 2004 is de bonus-malussysteem is niet langer verplicht. De meeste verzekeraars blijven gebruiken.

Wat is de kracht van uw auto?

Hoe meer kracht uw wagen heeft hoe meer u betaalt, want krachtige auto’s zijn grotere risico’s dan kleine auto’s.

Wat is het gebruik van uw auto?

Rijdt u flink wat kilometers per jaar of juist niet? Hoe meer kilometers hoe rijdt hoe meer u betaalt (zie ook ons dossier over de Kilometerverzekering). Gebruikt u uw voertuig voor zakelijke doeleinden, of niet? U betaalt een hogere premie als u uw auto gebruikt om klanten te bezoeken.

Hoe oud bent u?

Bepaalde leeftijdsgroepen – jonge bestuurders en bestuurders van +65 jaar – hebben meer kans op een ongeval. Hoe jonger u bent, hoe meer u zult betalen (zie ook het 29/29 contract voor jonge bestuurders). Oudere bestuurders hebben een minder goede gezichtsscherpte en last van tragere reflexen. Niet getreurd, verschillende Belgische verzekeraars bieden autoverzekeringen aan die voordelig zijn voor wie ouder dan 50 jaar, senior of gepensioneerd is (zie ons dossier over autoverzekeringskortingingen voor senioren).

In sommige gevallen is het mogelijk om de invloed van dit criterium af te zwakken door:

  • medische tests
  • lessen volgen om de kennis van de wegcode up to date te houden
  • deelname aan rijcursussen
  • deelname aan een cursus defensief rijden
  • andere formules die zich richten op preventie

Waar woont u?

Als u in een stad woont – waar er meer meer verkeer is dan op het platteland – zal uw premie hoger zijn. Studies hebben namelijk aangetoond dat er veel meer ongevallen voorkomen in grote steden in België dan op het platteland.

Sommige verzekeraars gaan nog verder en hebben België ingedeeld in verschillende delen om het risico (op diefstal) te kunnen bepalen. Woont u bijvoorbeeld in Charleroi dans is de kans dat uw premie meer kost dan iemand die ergens op het platteland woont een stuk groter.