15 tips om zuiniger te rijden

De flink stijgende olieprijzen maken dat heel wat mensen op zoek gaan naar manieren om minder brandstof te verbruiken. Wij gingen spreken met enkele experts en kwamen tot de volgende 15 tips die u alvast flink wat kunnen doen besparen.

1. Probeer gelijkmatig te rijden

Probeer gelijkmatig te rijden, dit wil zeggen met zo weinig mogelijk snelheidsschommelingen. Indien uw wagen beschikt over een cruisecontrol, gebruik ze dan ook. Op deze manier rijdt uw wagen optimaal en verbruikt hij het minst.

2. Vermijd snel optrekken in de eerste versnelling

U heeft het wel al gezien of gehoord, een wagen die in de eerste versnelling wegsnort waarbij de eerste versnelling ‘optimaal’ (sic) wordt gebruikt met veel rook en een ronkende motor als gevolg. Fout! U vermijdt het best de eerste versnelling, want die verbruikt veel brandstof. Dit betekent niet dat u de auto meteen in de tweede of derde versnelling moet starten …

3. Schakel zo vroeg mogelijk over naar een hogere versnelling

Volgend op Tip 2: schakel het best zo vroeg mogelijk over naar een hogere versnelling, ongeveer bij 2500 toeren per minuut. Zorg hierbij dat de motor rustig blijft lopen.

4. Vermijd zoveel mogelijk om bochten in de tweede versnelling

Vermijd zoveel mogelijk om bochten in de tweede versnelling te nemen, probeer ze daarentegen zoveel mogelijk in de derde versnelling te nemen .

5. Trek zo langzaam mogelijk op

Optrekken met gierende banden en ontzettend veel rook is misschien allemaal wel leuk indien je je vriendin wilt imponeren, maar het is weinig positief voor uw brandstofverbruik. Trek zo langzaam mogelijk op, maar doe dit zonder andere weggebruikers te hinderen.

6. Controleer regelmatig de bandenspanning van uw wagen

Het onderhoud van de wagen kan wel degelijk een invloed hebben op het brandstofverbruik. Controleer regelmatig de bandenspanning van uw wagen. Een te lage bandenspanning zorgt voor brede, zachte banden met een hogere rolweerstand en dit zorgt voor extra brandstofverbruik, 2 tot 3%.

7. Rijd uw motor rustig warm

Rijd uw motor rustig warm. Een koude motor verbruikt tweemaal zoveel brandstof als een warme motor. Laat de motor echter niet stilstaand warm draaien. Indien u uw motor wil opwarmen, gebruik dan opwarmblokken. Deze verdoen echter heel wat electriciteit.

8. Vermijd overmatig gebruik van de airconditioning

Niemand staat er bij stil, maar airconditioning verbruikt wel degelijk brandstof, tot 10% extra. Gebruik ze daarom verstandig. Indien u binnen de stad rijdt, zet uw raam open. Let op, doe dit niet wanneer u normaal rijdt want aërodynamisch leidt dit net tot meer brandstofverbruik.

9. Vermijd overmatig gebruik van de achterruitverwarming

In dezelfde categorie past ook de achterruitverwarming. Die kost 3% tot 5% extra brandstof. Indien u ze niet nodig hebt, schakel ze uit.

10. Vervang regelmatig de brandstoffilters

Vervang regelmatig de brandstoffilters. De filters vervuilen makkelijk door roest, water en andere vreemde stoffen waardoor het verbruik stijgt. Vervang ook de luchtfilters regelmatig. Een te rijk mengsel kan een hoog brandstofverbruik veroorzaken.

11. Laat de auto zo lang mogelijk uitrollen zonder de koppeling in te duwen

Laat de auto zo lang mogelijk uitrollen zonder de koppeling in te duwen. Wanneer u een kruispunt nadert kunt u zo rustig uitbollen. Probeer ook zo ver mogelijk vooruit te kijken. Hiermee voorkomt u dat u moet afremmen en weer moet optrekken. In verschillende Europese landen zijn de stoplichten uitgerust met aftellers waardoor u duidelijk weet wanneer het licht op groen of rood zal springen. In België ziet men blijkbaar het nut niet in van dergelijke – overigens heel aan te raden – systemen.

12. Rijd achter grotere voertuigen

Rijd achter grotere voertuigen. Wanneer u achter een vrachtwagen of een grote auto rijdt moet u flink minder gas geven om even snel vooruit te komen. Dat komt omdat het voertuig voor u dienst doet als windbreker. Bovendien wordt u deels aangezogen door de andere wagen. Twee maal winst dus. Let op dat u niet te dicht rijdt anders kan de vrachtwagenchauffeur u niet zien.

13. Haal niet zomaar in

Haal niet zomaar in. Deze tip ligt in het verlengde van onze vorige tip, wanneer u in gaat halen op een autosnelweg zal uw wagen flink wat meer verbruiken omdat u tegen de wind moet inrijden en u zowel het aanzuig- als het windbrekereffect verliest. Slalommen op de autosnelweg is niet aan te raden, bovendien is het heel onveilig rijgedrag dat andere bestuurders nodeloos aan het schrikken en in gevaar brengt.

14. Was uw auto regelmatig

Dit is een tip voor de allerzuinigsten onder jullie. Een schone, gewassen, auto heeft een iets betere stroomlijn en zal daarom zuiniger rijden. Verwacht geen kolossale winsten wat brandstofverbruik betreft. Maar indien u een reden zoekt om uw auto regelmatig te poetsen dan geven we u er bij deze een.

15. Rijd zo gelijkmatig mogelijk in de file

Probeer zo gelijkmatig mogelijk te rijden wanneer u in een file rijdt. Remmen en weer optrekken kost flink wat extra brandstof. Dit kan uiteraard betekenen dat u in de eerste versnelling moet rijden waarbij u iets meer verbruikt, maar toch is dit te verkiezen boven het telkens weer stoppen en aanzetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *