Hybride en elektrische auto's populairder dan diesel in Europa dankzij fiscale voordelen en premies

Hybride en elektrische auto’s populairder dan diesel in Europa dankzij fiscale voordelen en premies

Hybride en elektrische auto's populairder dan diesel in Europa dankzij fiscale voordelen en premies

Volgens het in Londen gevestigde onderzoeksbureau Jato Dynamics lag de verkoop van hybride en elektrische wagens in Europa in september voor het eerst hoger dan de verkoop van dieselauto’s.

In september werden zowat 327.800 hybride en elektrische wagens verkocht in Europa, dat is 25,3 procent marktaandeel terwijl dieselwagens zakten tot 24,8 procent marktaandeel. Benzine bleef goed voor 47 procent.

Verkoop gestimuleerd door fiscale voordelen en premies

In het Vlaams Gewest word je volledig vrijgesteld van de Belasting op inverkeerstelling (BIV) én de Verkeersbelasting bij de aankoop van een 100% elektrische auto. Heb je een elektrische bedrijfswagen die je ook privé gebruikt? Dan verlagen je kosten Voordeel Alle Aard (VAA). Want bij de berekening van het VAA bij een elektrische bedrijfswagen wordt rekening gehouden met het laagste CO₂-coëfficiënt, zijnde 4%.

Ben je zelfstandige of heb je een vennootschap? Dan is de aankoop van een elektrische wagen 100% fiscaal aftrekbaar. Sommige lokale overheden (steden en gemeenten) geven een premie aan particulieren bij de aankoop of lease van een nieuwe elektrische wagen, op voorwaarde dat je de wagen inzet in een autodeelproject. In Gent bijvoorbeeld, bedraagt deze premie in 2020 maximum € 4.500.