Wat indien uw dochter een ongeval veroorzaakt terwijl u als gebruikelijke bestuurder aangeduid staat?

Wat indien uw zoon een ongeval veroorzaakt terwijl u als gebruikelijke bestuurder aangeduid staat?
Wat indien uw zoon een ongeval veroorzaakt terwijl u als gebruikelijke bestuurder aangeduid staat?

Jongeren lopen veel meer kans om een ongeval te krijgen (of te veroorzaken). Dit is te wijten aan het feit dat ze heel wat minder weg- en rijervaring hebben en bovendien de wagen vaak gebruiken voor uitstappen (tijdens het weekend) waarbij ze vaak vermoeid of nog volop in feeststemming achter het stuur kruipen. Met alle gevolgen vandien natuurlijk.

Maar uw dochter is jong en wilt een verzekering voor uw wagen die niet teveel kost? Dan heeft u een probleem. Er bestaan namelijk geen mirakeloplossingen wanneer het op de prijs van een autoverzekering aankomt. Daarom proberen heel wat jongeren een autoverzekering te krijgen door hun auto te verzekeren op naam van een van de ouders. In praktijk komt het erop neer dat de hoofdbestuurder een van de ouders is en de occasionele bestuurder of tweede bestuurder de jongere is. Maar, deze optie is illegaal indien blijkt dat de reguliere bestuurder eigenlijk de jongere en niet de ouder is. De onjuiste beschrijving van het risico (d.i. aanduiding van een ouder als gebruikelijke bestuurder hoewel in feite de zoon of dochter met weinig rijervaring die functie uitoefent) is een ‘niet-reglementair’ gebruik van het voertuig.

Bij onopzettelijke onjuiste beschrijving van het risico wordt de te betalen boete beperkt tot 250 euro.

Er is evenwel een mogelijkheid om toch deftig verzekerd te zijn als jongere. Sinds maart 2004 hebben de verzekeringsmaatschappijen een autoverzekering gecreëerd specifiek voor jeugdige bestuurders: het contract 29/29. Met dit contract geniet u van een verzekering die evenveel kost als die van een 29-jarige vermeerderd met 29%. U moet als jongere evenwel aan heel wat voorwaarden voldoen om van dit contract te kunnen genieten.

U moet rekenen dat u ongeveer tussen de 500 à € 1.000 zult moeten betalen voor uw B.A.. Het beste is om alle aanbieders te vergelijken.