Tot voor een paar jaar reden er in België maar een paar duizend elektrische auto’s rond. Maar vorig jaar was het aandeel elektrische auto’s al flink toegenomen. Van de nieuw ingeschreven auto’s waren er volgens Febiac al bij 11% hybride en 3,5% volledig elektrisch.
- 1 Waarop letten bij aankoop van een elektrische auto?
- 2 Sowieso heb je een BA-autoverzekering nodig
- 3 Omniumverzekering sterk aangeraden voor een elektrische auto
- 4 Is de verzekering voor een elektrische wagen duurder?
- 5 Doe je weinig kilometers? Kies dan voor een kilometerverzekering
- 6 Een bijstandsverzekering is sterk aangeraden bij een elektrische auto
Waarop letten bij aankoop van een elektrische auto?
Vooraleer we het hebben over de verzekering van een elektrische auto, is het goed om weten op wat je moet letten bij het aankopen van een elektrische auto.
- Zijn er subsidies bij aankoop?
- Wat is de prijs van het voertuig?
- Wat is het gewicht gewicht van het voertuig?
Vooral deze 2 laatste parameters wegen flink door in de premiebepaling.
Er zijn natuurlijk flink wat voordelen die je niet hebt met een benzine- of dieselwagen. De kosten voor het opladen liggen een stuk lager dan de kostprijs van benzine of diesel (al door het opladen wel langer dan tanken). Je hebt ook minder onderhoudskosten, omdat een elektrische auto nu eenmaal minder onderdelen heeft dan een benzine- of dieselwagen. Een elektrische auto is ook fiscaal interessanter met hogere afschrijvingen en een lager voordeel alle aard.
Heel wat verzekeraars geven trouwens korting voor milieuvriendelijke auto’s. Dat kan oplopen tot zo’n 30%.
Sowieso heb je een BA-autoverzekering nodig
Of je nu een benzine-, diesel- of elektrische auto hebt, je bent net als voor elke andere wagen wettelijk verplicht om een BA-autoverzekering te hebben. Die BA-autoverzekering dekt de schade die jij veroorzaakt aan de auto van iemand anders.
Omniumverzekering sterk aangeraden voor een elektrische auto
Bij een ongeval in fout waarbij je schade hebt aan je eigen elektrische auto wordt deze niet vergoed door de BA-autoverzekering. En laat nu net deze reparatiekosten nogal hoog oplopen bij elektrische wagen. Het is daarom aangeraden om zeker een omniumverzekering te nemen voor je elektrische auto. Daarnaast ben je beschermd bij schade door brand, glasbreuk, storm, hagel en een aanrijding met een dier. Vandalisme en diefstal vallen eveneens onder de omniumverzekering.
Is de verzekering voor een elektrische wagen duurder?
Ja, deze is effectief duurder in de meeste gevallen en dit komt door de hogere aankoopprijs en door het hogere gewicht (wegens de zware accu’s).
Doe je weinig kilometers? Kies dan voor een kilometerverzekering
Mensen die een elektrische wagen kopen, rijden vaak minder kilometers per jaar. In zo’n geval kan een kilometerverzekering interessant zijn.
Een bijstandsverzekering is sterk aangeraden bij een elektrische auto
Elektrische wagens kunnen maar een beperkte afstand afleggen. Een bijstandsverzekering zal van pas komen bij een lege batterij. De bijstandsverlener zal in dat geval het verzekerde voertuig takelen naar het dichtstbijzijnde oplaadpunt of tot bij jou thuis.