20 tips om carjacking te vermijden

Het Vast Secretariaat voor het Preventiebeleid heeft een lijst van 20 tips ter preventie van carjacking opgesteld. Hieronder vind u deze tips die we zelf hebben aangevuld met extra gegevens. Neem deze tips au sérieux, het gevaar loert steeds in een kleine hoek.

Belangrijkste tip: Een leven is meer waard dan een wagen.

1. Hou steeds een kopie van uw boord- en identiteitsdocumenten

Hou steeds een kopie van uw boord- en identiteitsdocumenten bij u. Neem eveneens een foto van het voertuig om een exacte beschrijving te kunnen geven van uw voertuig in geval van carjacking. Bewaar dit samen met de factuur van aankoop bij u thuis.

2. Vul de signaleringsfiche van uw wagen in

Vul de signaleringsfiche van uw wagen in vanaf dat u uw wagen gekocht heeft en bewaar deze zorgvuldig. Download deze fiche als PDF. Indien uw wagen gestolen is, neem dit document mee om aangifte te doen bij de politiediensten. Deze fiche is een waardevolle geheugensteun. Bij eventuele wijzigingen aan uw wagen, breng dan de nodige aanpassingen aan op de identificatiefiche.

Bij verkoop van uw voertuig dient deze identificatiefiche aan de nieuwe eigenaar te worden overhandigd, die een nieuw formulier kan ophalen bij de bevoegde politionele overheden of de erkende garagehouder.

3. Breng het merk van uw anti-diefstal niet aan op uw wagen

Breng het merk van uw anti-diefstal niet aan op uw wagen, het is immers vaak een koud kunstje om een anti-diefstal systeem te omzeilen wanneer de dader weet wat voor een systeem het is. Alle systemen zijn immers te kraken. Maak het de dieven niet nog makkelijker.

Indien het merk op de auto staat met een sticker, verwijder deze en stop de sticker in de map waar u ook uw signaleringsfiche heeft gestopt.

4. Bevestig de sleutels van uw wagen en uw woning nooit aan dezelfde sleutelhanger

Maak het de dieven niet te makkelijk. Bevestig de sleutels van uw wagen en uw woning nooit aan dezelfde sleutelhanger anders loopt u het risico een ‘pakketdiefstal’ te ondergaan. Laat bovendien uw reservesleutels nooit achter in de wagen.

5. Zorg dat u de sleutels op zak hebt

Als u naar uw wagen stap, zorg dan dat u de sleutels op zak hebt. Houd ze niet in de hand, want zo toont u eventuele daders dat u uw wagen gaat openen. Ga ook na dat er geen verdachte persoon in de buurt van uw voertuig is.

Indien een verdachte persoon of een groep verdachte personen bij uw wagen staat, ga dan niet naar uw wagen, maar keer terug naar het bureau of ga in een winkel binnen of bij gebrek hieraan, ga naar een drukbezochte plaats. Indien de eventuele daders nog altijd aanwezig zijn als u terugkomt, bel dan onmiddellijk de politiediensten.

Als melding kunt u geven dat u vermoedt dat men uw wagen wilt stelen.

6. Sluit de deuren nadat u in de wagen bent ingestapt

Sluit de deuren nadat u in iw wagen bent gestapt. Eenmaal u tegen een redelijke snelheid rijdt, kan u de deuren terug ontgrendelen. Maar onthou wel om de deuren opnieuw te vergrendelen wanneer u terug tegen een trage snelheid gaat rijden of wanneer u stilstaat voor een rood licht. Het is net dan dat daders vaak toeslaan.

7. Hou voldoende afstand

Hou indien mogelijk voldoende afstand om te kunnen manoeuvreren, zo vermijd u letterlijk knel te zitten.

8. Breng uw wagen nooit tot stilstand te dicht bij een voertuig dat de weg blokkeert.

Breng uw wagen nooit tot stilstand te dicht bij een voertuig dat de weg blokkeert. Deze truuk wordt vaak gebruikt om u tot stoppen of zelfs uitstappen te dwingen.

9. Blijf bij een botsing in uw wagen

Blijf bij een botsing in uw wagen en wacht tot de eigenaar van de andere wagen tot bij u komt. Doe het raam half open zodat u kan praten met de andere persoon. Indien de situatie u verdacht lijkt, blijf dan in de wagen en verwittig onmiddellijk de politiediensten met uw GSM.

Indien u geen GSM bijhebt, zet de knipperlichten aan, claxonneer en activeer indien mogelijk de sirene van uw alarmsysteem. Hou de deuren ten allen tijde vergrendeld.

10. Wees alert

Indien iemand een deur van uw voertuig probeert te openen, claxonneer, zet de knipperlichten aan en activeer indien mogelijk de sirene van uw alarmsysteem.

11. Kom niet met volle snelheid op een rood licht af

Kom niet met volle snelheid op een rood licht af, maar nader langzaam. Het licht zal misschien al groen zijn tegen de tijd dat u aankomt. Zo vermijdt u dat u moet stoppen.

12. Vermijd om steeds via dezelfde weg naar huis te gaan

Vermijd om steeds via dezelfde weg naar huis te gaan. Daders krijgen zo geen informatie over uw gewoonten en u vermijdt eveneens dat eventuele daders een ideaal moment kunnen plannen om een carjacking te plegen.

13. Ga na of u niet wordt gevolgd

Wanneer u naar huis gaat, ga na of u niet wordt gevolgd. Indien dit wel het geval is, ga uw woning niet binnen, maar loop een blokje om en zie of u nog steeds gevolgd wordt.

Indien dit zo is, begeef u naar een politiecommissariaat of bel de politie. Zorg ervoor dat u een zo precies mogelijke beschrijving kan geven van het voertuig dat u achtervolgde (type wagen – merk – nummerplaat) en van de inzittenden.

14. Zet de motor niet af als de situatie u niet normaal lijkt

Zet de motor niet af als de situatie u niet normaal lijkt zo heeft u nog de kans om weg te rijden indien iemand u wil overvallen.

15. Plaats uw wagen in de garage

Als u een garage hebt, plaats uw wagen steeds in de garage om niet de aandacht te trekken van potentiële dieven. Sluit de garagedeur en de deuren van het voertuig en verwijder uw sleutels van het contact.

16. Voorzie een goede verlichting op de oprit van uw woning

Voorzie een goede verlichting op de oprit van uw woning of. Indien u geen oprit hebt, parkeer uw wagen dan op een zo goed mogelijk verlichte plaats.

17. Lok geen mogelijke dader

Lok geen mogelijke dader door uw dragbare PC, diplomatenkoffertje, GSM, handtas of andere waardevolle voorwerpen (dit zijn onder andere de boorddocumenten van uw voertuig) in de wagen te laten liggen. Leg deze ook niet in uw koffer, carjackers liggen steeds op de loer.

18. Bied hulp aan slachtoffers van een carjacking

Indien u getuige bent van een car-jacking, respecteer dan de slachtoffers door hen hulp te bieden – eens ze beroofd zijn van hun voertuig (breng ze naar het dichtstbijzijnde politiecommissariaat en leg een zo volledig mogelijke verklaring af (beschrijving van de daders, hun voertuigen, …).

Hou er rekening mee dat carjacking niet alleen anderen overkomt; wees dus vooruitziend en verstandig; u wenst toch ook dat anderen voor u hetzelfde zouden doen, mocht u in een gelijkaardige situatie terechtkomen.

19. Bied geen weerstand

Indien u het slachtoffer wordt van car-jacking, biedt dan geen weerstand maar observeer alle details van deze situatie. Staar de dader echter niet aan teneinde een mogelijke escalatie van zijn gewelddadig gedrag te vermijden. Begeef u onmiddellijk naar een politiecommissariaat om de feiten aan te geven.

Let vooral op de volgende details van de dader:

  • fysieke kenmerken zoals lichaamsbouw, leeftijd, eventuele sierraden of tatoeages, kleur van het haar …
  • andere kenmerken zoals de taal, kleding …
  • het voertuig waarmee de dader reed, het merk, de kleur en de nummerplaat
  • de richting waarin hij gevlucht is

20. Verdedig uw voertuig nooit

Verdedig uw voertuig nooit ten koste van uw leven of probeer nooit de dader/s schrik aan te jagen. Uw wagen is geen leven waard. Hoe mooi of kostbaar deze ook mag zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *