Hoe tweedehands auto kopen

Hoe koop je het best een tweedehands wagen?

Op deze pagina overlopen we samen met u de stappen zodat u alvast niets mist. Verder zullen we hieronder de inschrijving van uw tweedehands wagen beschrijven en dit stap voor stap.

Zelf raden we u aan om online te zoeken. Zowel AutoVlan, Autoscout24 of eBay België bieden een ruim assortissement van auto’s aan, nieuw en tweedehands, via particulieren of via garages. U hebt er niet alleen een veel ruimere keuze, maar bent ook beter beschermd tegen oplichters.

U moet over alle volgende documenten beschikken wanneer u met uw tweedehands wagen de baan op wilt:

 • Rijbewijs
 • Identiteitskaart
 • Gelijkvormigheidsattest (witte kaart)
 • Inschrijvingsbewijs (= de grijze kaart die eigenlijk roze is)
 • Verzekeringskaart (= de groene kaart)
 • keuringsbewijs
 • de Car-Pass

De aanvraag voor inschrijving

Het aanvraagformulier voor inschrijving (AVI) dient het volgende te vermelden :

 • Als het om een nieuwe wagen gaat : het attest van de autoverdeler
 • Als het om een tweedehands wagen gaat : het keuringsbewijs! hou de maximale termijn van twee maanden in acht
 • Het vignet van de verzekeringsmaatschappij die u dekt voor B.A. auto
 • Fiscale zegels: conform de wetgeving moet er vanaf januari 2006 geen fiscaal zegel meer gekleefd worden op een inschrijvingsaanvraag van een voertuig. De DIV zal u uw plaat en/of uw inschrijvingsbewijs per kerende post toesturen, de dag zelf als zij uw aanvraag voor 10u ’s ochtends ontvangen en zoniet de volgende dag.

Tip: Vul het aanvraagformulier voor inschrijving zorgvuldig in. Als u dit opnieuw moet doen, betaalt u nogmaals voor een herkeuring.

Wat moet u doen als u uw platen wil behouden met het oog op een nieuwe inschrijving ?

Hou er ten eerste rekening mee dat u vanaf nu enkel nog over een nieuwe Europese nummerplaat mag beschikken. Lees hiervoor aandachtig ons dossier over de nieuwe Europese nummerplaten.

Deze plaat mag hergebruikt worden op een nieuwe wagen. Hiertoe dient u enkel een aanvraag voor inschrijving in te dienen binnen de vier maanden volgend op de verkoop van het oude voertuig. De te volgen procedure is dezelfde als voor een nieuwe inschrijving (zie hierboven) maar u voegt het oude inschrijvingsbewijs bij het aanvraagformulier voor inschrijving

Goed om weten: u heeft bij een verandering van voertuig 16 dagen tijd om uw boorddocumenten in orde te maken. U bent ondertussen wel verzekerd terwijl u op uw nieuwe documenten wacht.

U wenst uw oude nummerplaten niet meer te gebruiken?

Als u uw oude wagen verkocht hebt en geen nieuw voertuig wil inschrijven binnen de vier maanden: stuur uw oude nummerplaten dan terug naar de DIV. Als uw voertuig uitgevoerd werd of verkocht werd om te slopen, dient de uitvoerder of de sloper zelf het inschrijvingsbewijs naar de DIV te versturen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *