Hoe auto verkopen

Hoe moet u uw wagen verkopen in België? Wij geven u hieronder enkele tips waarop u moet letten om zonder problemen uw wagen te kunnen verkopen.

Vergeet eveneens niet om ons dossier door te nemen over hoe u een zoekertje moet opstellen.

Er zijn 3 stappen die u absoluut in acht moet nemen.

  1. De bij wet aan de koper af te leveren documenten
  2.  Betalingswijze: let op voor onaangename verrassingen
  3. Model van verkoopfactuur

1. De bij wet aan de koper af te leveren documenten

De volgende documenten dienen aan de koper afgeleverd te worden:

  • De aanvraag voor inschrijving (AVI) verkregen bij de keuring (roze kaart)
  • Het door de keuring afgeleverde keuringsbewijs (groene fiche)
  • De verkoopfactuur
  • de Car-Pass
  • Het gelijkvormigheidsattest van het voertuig (grijze kaart)
  • (in voorkomend geval) het attest met betrekking tot de LPG- installatie
  • Het onderhoudsboekje (nieuwe wet)

Belangrijk: De keuring is niet verplicht als u uw wagen aan een professional of voor uitvoer verkoopt, maar in dit geval dient u aan de koper het inschrijvingsbewijs van het voertuig af te leveren en op de factuur te vermelden “keuring ten laste van de koper”.

2. Valse biljetten, ongedekte cheques, …

De meest risicovolle stap blijft de betaling bij het verkopen van een voertuig. Sta het voertuig pas af nadat de koper de hele som heeft betaald. Indien de koper slechts een deel betaalt, vertrouw het zaakje dan niet en geef hem dan zeker niet de auto.

Vermijd contant geld (u zou de eerste niet zijn die valse biljetten in de pollen wordt gestopt) en aanvaard zeker nooit vreemde valuta. Vraag liever om te betalen met een betaalcheque. In tegenstelling tot een cheque met bankkaartgarantie haalt de bank het bedrag van de cheque van de rekening van de koper af en stort dit op een interne rekening van de bank om aan diegene die deze cheque zal ontvangen het vermelde bedrag te kunnen garanderen. Bel zeker het bankfiliaal van de koper op om u ervan te vergewissen dat het wel degelijk om een authentiek document gaat en eis de identiteitskaart van de koper.

Tip: Hou rekening met de openingsuren van de bank. Is de bank gesloten, aanvaard de cheque dan niet totdat u de bank zelf heeft kunnen bereiken.

3. Model van verkoopfactuur

De vermelding ‘verkocht in de door de koper gekende staat’ ontslaat u niet van uw verantwoordelijkheden. De wet schrijft voor dat de koper zich in alle gevallen tegen u kan keren in geval van verborgen gebreken . Weet ook dat u in het geval van vermelding van de kilometerstand op de factuur, hiervoor burgerlijk aansprakelijk wordt geacht krachtens een nieuwe wet bedoeld om fraude met kilometertellers te beteugelen (er zijn boetebedingen voorzien en de koper krijgt de mogelijkheid om de verkoop te annuleren). Bovendien bent u verplicht om het onderhoudsboekje (dat heden een officieel boorddocument is geworden) te overhandigen.

U kan hier gratis een model van een verkoopfactuur downloaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *