De Waalse ecobonuspremie

Hoewel de federale ecobonuspremie afgeschaft is, kunt u nog genieten van een premie gaande van € 500 tot € 3.500 in de Waalse regio. Maar dit enkel indien u kiest voor een nieuwe of gebruikte auto met een uitstoot minder dan 81g CO2/km én u in Wallonië gedomicilieerd bent.

De ecobonuspremies werden er integraal bewaard voor 2012. Daarom is het belangrijk om bij de aankoop van een nieuwe of gebruikte auto te letten op de gemiddelde CO2-uitstoot in g/km, gezien dit bepalend zal zijn. Voor voertuigen die zeer weinig CO2 uitstoten, wordt een ecobonus toegekend. Voor degenen die een gemiddelde CO2-uitstoot hebben, blijft de situatie onveranderd. Tot slot, voor brandstof-inefficiënte auto’s is er een extra toeslag, de zogenaamde ‘éco-malus’.

Wat zijn de nieuwe ecobonus bedragen?

Hier zijn de nieuwe ecobonus bedragen die van kracht zijn in Wallonië in 2012.

0g0-10g11-20g21-30g31-40g41-50g51-60g61-70g71-80g
3.500€3.000€2.500€2.500€2.500€2.000€750€500€500€

Waar kan ik informatie krijgen over de ecobonuspremie?

U kunt meer informatie bekomen via de e-mail ecoautowal@spw.wallonie.be

De mail is gericht aan de Openbare Dienst van Wallonië – Ecobonus, 133 Avenue Prince de Liège, 2nd Floor – 5100 Namur (Jambes)

Zijn er stappen te ondernemen om de ecobonus te bekomen?

Er zijn geen stappen te nemen: de eco-bonus wordt automatisch toegekend op basis van informatie die door het Directoraat voor Inverkeerstelling van Voertuigen (DIV) aan het Waalse Gewest wordt doorgegeven na de inverkeerstelling.

Wanneer ontvang ik de premie eco-bonus?

Gezien er regelmatig vertraging optreedt in de verwerking van gegevens, wordt de subsidie normaal toegekend op de 30ste juni van het jaar dat volgt op de inverkeerstelling. Een beetje geduld is dus nodig. Een brief zal u toegestuurd worden met details van de berekening van de toegekende bonussen. Deze komt een paar dagen later toe in de vorm van een postwissel.

In welke vorm ontvang ik de premie ecobonus?

De ecobonuspremie wordt u toegestuurd in de vorm van een postwissel en dit naar uw officieel adres (in Wallonië).

Correctiemechanismen

Voor wat betreft de ecobonus en de zogenaamde ‘éco-malus’, profiteren veel Waalse gezinnen van een verlaging van 10g CO2 indien men drie kinderen ten laste heeft die jonger zijn dan 25 of zelfs van een verlaging 20 gram CO2 indien men vier kinderen of meer ten laste heeft. Eigenaren van voertuigen die op LPG rijden op het moment van de inverkeerstelling genieten een vermindering van 10 g CO2.

Tot slot, wat betreft de ‘éco-malus’ voor zogenaamde ‘oldtimers’, dit zijn voertuigen van meer dan 25 jaar oud en die een nummerplaat hebben in de vorm van 1-Oxx-xxx, wordt de ‘éco-malus’ herleidt tot 0.

VerzekeringsmaatschappijDetails
Les AP

DVV
Indien u kiest voor een elektrisch of hybride voertuig met een uitstoot van 100g/km voor benzinemotoren en tot 85g/Km voor dieselmotoren, dan geeft de DVV u een korting op uw B.A..Indien u kiest voor een voertuig van categorie B met een uitstoot van 130g/km voor benzinemotoren en 115g/Km voor diesel motoren, dan geeft de DVV u een korting op uw B.A..DVV
Zonder verplichtingen
Ethias

Ethias
Indien u kiest voor een elektrisch of hybride voertuig met een uitstoot van meer dan 100 gram CO2 per km, krijgt u een premie van 15% op de B.A. en 10% op alle omniumproducten.


Deze korting is niet te combineren met een reductie "indien u traag rijdt".