Brandverzekering als huurder?

Voor een huurder is een brandverzekering noodzakelijk. In geval van brand wordt u anders niet vergoed voor de inboedel die opgegaan is in rook. Verder bent u aansprakelijk is voor de schade die u aan anderen (derden) toebrengt. Met name de schade die u toebrengt aan de eigendom van uw huisbaas ofte de huurdersaansprakelijkheid.

Ook al heeft de eigenaar een brandverzekering met afstand van verhaal tegen de huurder, dan nog neemt u als huurder best een brandverzekering (met diefstalverzekering).

  • om uw eigen goederen beschermen tegen beschadiging en/of verlies.
  • om uw huurdersaansprakelijkheid te dekken. Als huurder bent u namelijk aansprakelijk voor de schade die veroorzaakt wordt aan de woning die of waarin u huurt.

De meeste huurcontracten verplichten daarom ook de huurder om een brandverzekering aan te gaan. Wanneer u als huurder niet kan bewijzen dat de aansprakelijkheid bij de eigenaar ligt, en de verzekering van de eigenaar de kosten na een schadegeval vergoed heeft, kan die verzekeraar zich daarna tot u wenden om de schadevergoedingen terug te eisen. Met een brandverzekering betaalt uw brandverzekeraar dit bedrag en niet uzelf.

De brandverzekering dekt de aansprakelijkheid tegenover derden

Als burger bent u aansprakelijk voor de schade die u aanricht aan anderen (‘derden’). Een brandverzekering als huurder dient om uw aansprakelijkheid tegenover derden te verzekeren. Stel dat er brand uitbreekt in het appartement dat u huurt, dan bent u als huurder automatisch aansprakelijk (tenzij u het tegendeel kan bewijzen). Stel dat de brand zich verspreid en overgaat tot de andere flats, dan bent u als huurder aansprakelijk voor de schade. Met andere woorden, zonder brandverzekering wordt dit wel een heel kostelijk grapje.

Wat indien afstand van verhaal tegen de huurder?

Bij een afstand van verhaal tegen de huurder kan de brandverzekeraar van de eigenaar zich niet meer tegen de huurder keren ingeval van schade dat door zijn brandverzekering gedekt is. Hoedanook loopt u als huurder dan nog altijd een paar belangrijke risico:

  • als huurder weet u niet of uw huisbaas naar behoren verzekerd is.
  • bij onderverzekering kan uw huisbaas zich tot u wenden voor de schade die hij niet vergoed gekregen heeft door zijn brandverzekeraar.
  • uw persoonlijke spullen zijn niet verzekerd in de brandverzekering van uw huisbaas.
  • u bent nog steeds aansprakelijk voor de schade die u aanricht aan derden.

Vraag een gratis brandverzekeringsofferte :

MaatschappijDetailsBerekenen
DVV

DVV
De site van DVV geeft u de mogelijkheid om in enkele stappen een compleet overzicht van mogelijkheden bekomen voor uw brandverzekering. U kunt daarna gratis een online offerte bekomen.
DVV
Zonder verplichtingen
Yuzzu

Yuzzu (Touring Verzekering)
Op Yuzzu vindt u voorbeelden van brandverzekeringspremies en u kunt er eveneens op een heel eenvoudige manier een gratis online offerte invullen.