Wat indien u een ongeval veroorzaakt en u zat dronken achter het stuur?

Wat indien u een ongeval veroorzaakt en u zat dronken achter het stuur?
Wat indien u een ongeval veroorzaakt en u zat dronken achter het stuur?

Verzekeringen dekken fouten van bestuurders, daar bestaan ze nu eenmaal voor en daarom laat u uw auto ook verzekeren. De zekerheid van de slachtoffers gaat voor. Maar wat indien u een ongeval veroorzaakt terwijl u dronken achter het stuur zat?

Ten eerste zijn er de politionele gevolgen, want het rijden onder invloed van alcohol (of drugs) is steeds een ernstige verkeersovertreding. Laat u steeds bijstaan door een advocaat zodat al uw rechten gewaarborgd zijn. Naast de politionele gevolgen voorzien ook de verzekeringsmaatschappijen in sancties bij ‘niet-reglementair’ gebruik van het voertuig.

Wat is nu net dat ‘niet-reglementair‘ gebruik van het voertuig? Het gaat hem om de deelname aan een snelheidswedstrijd (even ‘om het snelst’ is al genoeg om onder deze klassering te vallen), rijden zonder (of met een afgekeurd) rijbewijs, voertuigoverbelasting (als er meer inzittenden zijn dan het toegelaten aantal), dronkenschap achter het stuur en/of rijden onder invloed van drugs of medicijnen, niet-betaling van de premies, onjuiste beschrijving van het risico (aanduiding van een ouder als gebruikelijke bestuurder hoewel in feite de zoon of dochter met weinig rijervaring die functie uitoefent) en ten slotte opzettelijk schadegeval.

In al deze gevallen, dus eveneens bij dronkenschap achter het stuur, kan (en zal) de verzekeraar de terugbetaling eisen van de vergoedingen die aan slachtoffers werden betaald. Deze terugvordering is in de meeste gevallen beperkt tot maximum 31.000 euro. 31.000 is desalniettemin een flinke hap uit uw budget en staat los van de burgerlijke procedure die de tegenpartij mogelijke nog opstart om extra schadevergoeding te kunnen bekomen indien ze ware eventuele blijvende letsels hebben.

U zou niet de eerste zijn die financieel ten onder gaat aan de gevolgen van dronken rijden. Vermijd om in een dergelijke situatie terecht te komen, en laat u naar huis rijden indien u gedronken hebt of overnacht ter plaatse.