Rechtsbijstandspremie van uw autoverzekering wordt duurder

Rechtsbijstandspremie van uw autoverzekering wordt duurder
Rechtsbijstandspremie van uw autoverzekering wordt duurder

Verschillende verzekeraars zijn van plan de rechtsbijstandspremie op te trekken nu er vanaf volgend jaar 21 procent btw geheven wordt op de erelonen van advocaten. Rechtsbijstand is geen verplichte verzekering, maar kan als optie bij de autoverzekering worden genomen.

Voor particulieren loopt de prijsverhoging op tot gemiddeld 15 procent, voor bedrijven gaat het om een stijging met gemiddeld 6 procent.

De federale regering Di Rupo I besliste bij de begrotingsgesprekken voor het zomerreces om de btw op erelonen van advocaten in te voeren. Het was een van de maatregelen die toen reeds genomen werden zodat de begroting van 2014 op koers zou blijven. De maatregel gaat op 1 januari in.

Een duurdere btw voor advocaten betekent voor de verzekeraar meer kosten wanneer de cliënt de rechtsbijstand nodig heeft. Om de extra kosten voor advocaten te neutraliseren, wil de sector graag voor een verhoging van de rechtsbijstandpremie gaan. Dat bevestigt ook DAS, de Belgische marktleider in dat segment. Ook andere verzekeraars plannen een verhoging.