In België alleen rijden er ongeveer 100.000 wagens onverzekerd rond (en naar schatting 750.000 auto’s hebben geen keuringsbewijs). Maar liefst 179.000 Belgen staan bovendien op de zwarte lijst van de verzekeraars vooral wegens het niet betalen van hun verzekeringspolis, waardoor het aantal niet-verzekerde wagens in het verkeer waarschijnlijk een pak hoger ligt dan de geschatte 100.000.
De kans dat er ooit één van deze onverzekerde wagens tegen uw wagen aanschuurt is dus niet onbestaande. Indien de persoon die een ongeval veroorzaakt onverzekerd rondrijdt of onbekend blijft (bij vluchtmisdrijf bijvoorbeeld) dan treedt het Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds op. Het Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds staat in voor de vergoeding van alle lichamelijke letsels en meestal ook van de materiële schade. ‘Meestal’ want indien de aansprakelijke onbekend blijft, vergoedt het Fonds de materiële schade alleen indien er ook ernstige lichamelijke letsels zijn.
Met andere woorden, indien uw wagen tot schroot herleidt is maar u ongedeerd uit het wrak tevoorschijn komt dan mag u fluiten naar een vergoeding. Het is in dit geval ‘beter’ om gekwetst te raken. De reden voor de weigering is eenvoudig, het zou niet lang duren voor heel wat valse aangiften van ongevallen met onbekende tegenpartijen hun intrede zouden doen.