Goedkopere brandstof niet automatisch de slechtste

Goedkopere brandstof niet automatisch de slechtste
Goedkopere brandstof niet automatisch de slechtste

Wie bewust kiest voor goedkope diesel of benzine aan de pomp, kan jaarlijks enkele honderden euro’s besparen. Heel wat mensen tanken nog altijd dure brandstof omdat ze denken dat goedkopere brandstof minderwaardig is, maar dat klopt niet. De kwaliteit van dure en goedkope brandstof is net dezelfde. Dat bevestigt ook Fapetro, de overheidsdienst die de tankstations controleert.

Heel wat tankstations rekenen nog altijd de maximumprijs aan, maar bij de zogenaamde witte merken kan u forse kortingen krijgen. En die kunnen oplopen tot 16,5 eurocent per liter. Indien u uw wagen voltankt met 50 liter komt dit op een winst van 8,25 euro. Wie wekelijks voltankt komt na een jaar op een winst van maar liefst 429 euro.

Volgens de grote merken kost hun brandstof zo duur omdat ze er additieven aan toevoegen. Door die additieven zou de auto minder verbruiken en zou ook de motor properder blijven. Dit voordeel blijkt echter mager uit te vallen. Zo blijkt ook uit internationaal onderzoek. De toevoeging van additieven heeft nauwelijks effect zo hebben proeven aangetoond.

Een goed onderhoud van de wagen en een bewuste rijstijl hebben veel meer impact op het verbruik van een wagen dan additieven. Lees daarom ook onze 15 tips om zuiniger te rijden.