Waarom moet u steeds een groene kaart in de auto hebben?

Groene Kaart
Groene Kaart

De groene kaart is een internationaal motorrijtuigen- verzekeringbewijs waarop uw polisnummer is vermeld en wordt daarom meestal pas afgeleverd als de premie betaald is. Met dit document kan u bewijzen dat u verzekerd bent. Let er daarom op altijd een geldige groene kaart mee te hebben wanneer u met de auto de baan opgaat.

De groene kaart moet verplicht in uw auto aanwezig zijn. Ze bewijst dat u over een geldige autoverzekering beschikt. En ze bevat informatie die u nodig hebt als u na een ongeval een aanrijdingsformulier moet invullen. Wie bij controle van de politie geen groene kaart kan tonen, riskeert een boete. Een kopie van uw groene kaart is niet rechtsgeldig. U mag er donder op zeggen dat niet elke politieman een oogje zal dichtknijpen indien u een kopie van dit document tevoorschijn tovert.

Wat u wel kunt doen is thuis een kopie van uw boorddocumenten bewaren. Mochten de originelen ooit verloren raken of gestolen worden, kunt u daarmee makkelijker nieuwe papieren aanvragen.

Gaat u tot buiten de grenzen van Europa op reis met de wagen? Dan loont het de moeite om even na te gaan of uw groene kaart er geldt en u er dus verzekerd bent. Kijk voor het vertrek ook na of de kaart eveneens geldig is voor de landen waar u doorheen zult reizen. Hebt u een leasewagen dan heeft u in het buitenland naast de groene kaart, ook een bestuurdersmachtiging nodig.