Vlaamse automobilisten vinden Vlaamse snelwegen ’s nachts en met regen onveilig

Putten in de weg
Putten in de weg

Vlaamse automobilisten vinden de Vlaamse snelwegen ’s nachts en wanneer het regent onveilig, omdat de zichtbaarheid dan erg beperkt is. Dat blijkt uit een enquête die automobilistenvereniging VAB hield bij 1.000 bestuurders. Putten in de weg en een slechte signalisatie zijn andere bronnen van ergernis. Zeven op de tien respondenten vinden de snelwegen in Nederland en Duitsland ‘veel beter’.

Nederland geldt als referentie voor de Vlaamse automobilist. Onze noorderburen gebruiken fluisterasfalt dat geen opspattend water kent. De wegmarkeringen zijn ‘s nachts beter zichtbaar en de Nederlandse wegen zijn uitgerust met reflectoren. Op deze punten hinkt Vlaanderen volgens VAB nog sterk achterop. Verder heeft Nederland een zeer strikt onderhoudsplan waarbij ze kiezen voor preventief onderhoud en vooraleer een toplaag versleten is, wordt ze vernieuwd.

VAB vraagt van de overheid een beleid op lange termijn, wat impliceert dat er een onderhoudsplan moet komen en meer kwaliteitscontrole zoals in Nederland.