Jonge chauffers betalen gemiddeld 820 euro per jaar voor een autoverzekering

Jonge chauffers betalen gemiddeld 820 euro per jaar voor een autoverzekering
Jonge chauffers betalen gemiddeld 820 euro per jaar voor een autoverzekering

Uit een studie van de FOD Economie blijkt dat jonge bestuurders (18 tot 24 jaar) gemiddeld 820,61 euro voor hun autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) betalen. Bij de 25- tot 29-jarigen is dat gemiddeld 574,70 euro, zowat 30 procent minder.

Voor beide respondentengroepen samen, de 18- tot 29-jarigen, bedroeg de gemiddelde premie voor de BA-autoverzekering 662,78 euro. De laagste premie bedroeg 301 euro, de hoogste 2.048 euro.

De belangrijkste factoren voor het (hoge) premiebedrag zijn de leeftijd en het aantal ongevallen waarbij de bestuurder in fout was de afgelopen 5 jaar. Verder kunnen onder andere ook het vermogen van de wagen, de regio en het opleidingsniveau een rol spelen.

Vreemd genoeg vragen jongeren die proberen een verzekering op eigen naam af te sluiten weinig offertes aan de verzekeraars. 6 op de 10 jongeren vragen maximaal één offerte aan, hoewel er grote verschillen zijn in de premies die de verzekeraars aanrekenen wanneer de jongere opgenomen is als hoofdbestuurder in de eigen polis.

Verder proberen nog steeds heel wat jongeren een autoverzekering te krijgen door hun auto te verzekeren op naam van een van de ouders. In praktijk komt het erop neer dat de hoofdbestuurder een van de ouders is en de occasionele bestuurder of tweede bestuurder de jongere is. Maar, deze optie is illegaal indien blijkt dat de reguliere bestuurder eigenlijk de jongere en niet de ouder is.