Wat dekt de brandverzekering niet?

Ook al bent u verzekerd, dan nog zijn er een aantal zaken die de brandverzekering of woningverzekering niet zal dekken. Het gaat hier terecht om het niet vergoeden van frauduleus of crimineel gedrag of een gebrek aan zorg (u moet ook een goede huisvader zijn voor uw woning). Zaken waarvoor een verzekeraar niet kan opdraaien gezien het niet gaat om onvrijwillig veroorzaakte schade.

  • schade die opzettelijk veroorzaakt werd door de verzekeringsnemer
  • schade die opzettelijk veroorzaakt werd door de personen die bij de verzekerde inwonen (let wel, het moet om brandstichting gaan. Wanneer uw kind al spelend met lucifers brand veroorzaakt dan is dit geen brandstichting.)
  • schade veroorzaakt door oorlog, opeising of bezetting (met uitzondering van de gevallen die onder dekking arbeidsconflicten en aanslagen vallen).
  • diefstal in een woning die niet uitgerust is met een een bepaald type van alarm.
  • schade te wijten aan een gebrek aan onderhoud of voorzorg.

De sancties voor fraude zijn aanzienlijk. Zelfs een kleine oplichter riskeert een vermelding op zijn strafblad of krijgt moeilijkheden om later nog verzekeringen aan te gaan. U wordt dan opgenomen in een soort van zwarte lijst, het zogenaamde Datassur-bestand, waar ze tien jaar in blijven zitten.

Let op: niet iedereen die in Datassur wordt opgenomen, wordt verdacht van fraude. Ook bij wanbetaling of opzegging door te hoge schadefrequentie volgt een vermelding.

Verder kunt u veroordeeld worden voor oplichting of poging tot oplichting, valsheid in geschrifte en in geval van brand, opzettelijke brandstichting. Op al deze inbreuken staan lichtere tot zware gevangenisstraffen.

Bij fraude dienen maatschappijen systematisch een klacht in bij het parket en stellen ze hun dossiers ter beschikking van de gerechtelijke instanties. Vergeet niet dat wanneer een klant wordt verdacht van fraude, de verzekeraar vaak een recherchekantoor inschakelt om de nodige bewijzen te verzamelen.

In de top vijf van de fraudegevallen bevinden zich:

  1. valse aangiftes van gestolen voertuigen
  2. vrijwillig veroorzaakte ongelukken
  3. vrijwillig veroorzaakte branden
  4. valse aangiftes van waterschade
  5. valse diefstallen van koffers

Vraag een gratis brandverzekeringsofferte :

MaatschappijDetailsBerekenen
DVV

DVV
De site van DVV geeft u de mogelijkheid om in enkele stappen een compleet overzicht van mogelijkheden bekomen voor uw brandverzekering. U kunt daarna gratis een online offerte bekomen.
DVV
Zonder verplichtingen
Yuzzu

Yuzzu (Touring Verzekering)
Op Yuzzu vindt u voorbeelden van brandverzekeringspremies en u kunt er eveneens op een heel eenvoudige manier een gratis online offerte invullen.