Wat dekt mijn brandverzekering?

De brandverzekering of woningverzekering omvat meer dan alleen een dekking tegen brand. Deze verzekering vangt de gevolgen op van schade aan uw woning en de inhoud ervan (brand, ontploffing, stormschade,…). Verder voorizet het ook in de verzekering van onvoorziene schade door water aan woning en inboedel. Deze verzekering dekt eveneens uw burgerlijke aansprakelijkheid wanneer uw woning en inboedel schade zouden berokkenen aan anderen (bijvoorbeeld wanneer bij een storm een dakpan loskomt en terechtkomt op een derde).

Goed om weten: In tegenstelling tot een autoverzekering is een brandverzekering niet verplicht, maar naar schatting 90% van de mensen heeft er een omdat de banken er om vragen vooraleer een hypothecaire lening toe te staan en omdat verhuurders dit ook eisen van hun huurders. Het is dan ook niet te verwonderen dat men van plan is de brandverzekering alsnog te verplichten voor woningen en handelszaken.

De reden hiervoor is te vinden in de solidariteit die al bestaat bij de autoverzekeringssector, namelijk via het waarborgfonds. Wanneer de brandverzekering alsnog verplicht wordt dan kan eveneens een fonds worden geschapen, waarin de verzekeringen geld storten om slachtoffers van branden te vergoeden die toch niet verzekerd waren.

De brandverzekering of woningverzekering bestaat uit 3 soorten dekkingen:

  1. De basisdekkingen: deze bestaat uit de dekking van de materiële schade die de brandverzekering biedt.
  2. De aanvullende dekkingen: deze bestaat uit de extra vergoeding die de verzekeraar u biedt wanneer er een schadegeval is. Wanneer u een brandverzekering aangaat, geniet u automatisch van deze aanvullende dekkingen.
  3. De optionele of facultatieve dekkingen: in tegenstelling tot de aanvullende dekkingen moet u deze dekkingen zelf extra afsluiten indien u gedekt wilt worden tegen bijvoorbeeld diefstal.

Let op: als huurder is het aangeraden eveneens een woningverzekering af te sluiten, lees ons dossier: de brandverzekering voor een huurder.

Vraag een gratis brandverzekeringsofferte :

MaatschappijDetailsBerekenen
DVV

DVV
De site van DVV geeft u de mogelijkheid om in enkele stappen een compleet overzicht van mogelijkheden bekomen voor uw brandverzekering. U kunt daarna gratis een online offerte bekomen.
DVV
Zonder verplichtingen
Yuzzu

Yuzzu (Touring Verzekering)
Op Yuzzu vindt u voorbeelden van brandverzekeringspremies en u kunt er eveneens op een heel eenvoudige manier een gratis online offerte invullen.