U wilt uw wagen verkopen, maar aan wie verkoopt u hem het best? Aan een particulier of aan een professional ? Vergeet eveneens niet om ons dossier door te nemen over hoe u een zoekertje moet opstellen.
Wenst u vooral de beste prijs te bekomen of wilt u zo snel mogelijk verlost zijn van uw wagen zonder er zelf al te veel energie in te stoppen?
Er bestaan 5 verkoopcircuits waarvan we er twee afraden.
- De dealer van het automerk
- De tweedehands specialist
- Parkingverkoop (af te raden)
- De particulier via advertenties
- ‘Te koop’ (af te raden)
1. De dealer van het automerk
Wanneer u na het bedisselen van de aankoopprijs van uw nieuwe wagen ook nog een korting kunt krijgen voor overname van uw nieuwe wagen dan is dit een praktische en interessante oplossing die u niet uit het oog mag verliezen.
Veel merken hebben vandaag namelijk een eigen verkooppunt voor tweedehands wagens.
Het voordeel hier is dat dit een goede oplossing is als u snel wil verkopen en van plan bent om een nieuwe wagen bij dezelfde dealer te kopen. Praat pas over de overnameprijs nadat u een korting op uw nieuwe wagen hebt bedongen! U bekomt een betere prijs als u een voertuig van hetzelfde merk koopt.
2. De tweedehands specialist
Verkiest u via een tweedehands specialist te werken dan kunt u uw zaakje snel geregeld hebben. Hun broodwinning is namelijk de aan- en verkoop van tweedehands voertuigen.
Maar verwacht dus niet dat ze uw wagen tegen de volle marktprijs zullen overnemen gezien ze doorgaans 20% tot 30% minder betalen dan een particulier. Ze zijn namelijk B.T.W.-plichtig en moeten tevens eventuele herstellingskosten en hun winstmarge op de verkoop van uw wagen in rekening brengen.
Wenst u zich echter niet bezig te houden met een bezoek aan de autokeuring, met het uitvoeren van herstellingen of op zondag potentiële kopers te verwelkomen dan is dit de aangewezen oplossing.
Tip: Controleer de staat van uw wagen vóór u met professionals onderhandelt. Indien u hoort dat uw wagen niks meer waard is, en dus nog goed voor de schroothoop dan gaat u beter naar een andere verkoper.
3. Parkingverkoop
Deze verkoop raden we ten stelligste af. Deze markten van tweedehands auto’s worden doorgaans georganiseerd op zondagochtend (minder en minder weliswaar) op de parking van bepaalde grootwarenhuizen. Mits betaling van een bedrag tussen 15 en 25€ kan u er uw wagen plaasten (en op een koper wachten).
Het enige voordeel van deze markten is dat ze een maximaal aantal potentiële kopers aantrekken.
Maar langs de andere kant oplichterij er schering en inslag en dan wel van de zijde van de kopers? Diefstal, carjacking en allerlei vormen van bedrog komen er heel vaak voor.
Wenst u toch deze markten aan te doen om uw wagen te slijten, neem dan deze tips serieus!
Laat u niet bewerken door verschillende klanten die u telkens zeggen dat uw wagen maar de helft van de gevraagde prijs waard is. Vaak gaat het om een groep die er enkel op uit is u te bewerken alvorens een koper te sturen die net iets meer dan de helft wil betalen en u dus eventueel kan overtuigen.Beschouw uw bodemprijs als de absolute bodemprijs en ga geen euro lager.
Tip: Laat u vergezellen door iemand met vervoer. Eenmaal u uw wagen verkocht hebt, moet u ook nog terug thuis raken.
Vermijd contant geld (u zou de eerste niet zijn die valse biljetten in de pollen wordt gestopt) en aanvaard zeker nooit vreemde valuta. Vraag liever om te betalen met een betaalcheque. In tegenstelling tot een cheque met bankkaartgarantie haalt de bank het bedrag van de cheque van de rekening van de koper af en stort dit op een interne rekening van de bank om aan diegene die deze cheque zal ontvangen het vermelde bedrag te kunnen garanderen. Bel zeker het bankfiliaal van de koper op om u ervan te vergewissen dat het wel degelijk om een authentiek document gaat en eis de identiteitskaart van de koper.
Tip: Hou rekening met de openingsuren van de bank. Is de bank gesloten, aanvaard de cheque dan niet totdat u de bank zelf heeft kunnen bereiken.
4. De particulier via advertenties
Het aanbieden van uw wagen via advertenties is héél interessant als u er de nodige tijd (en geld) voor wilt uittrekken.
De professional wil misschien nog uw wagen vuil opkopen zonder keuringsbewijs of met versleten onderdelen, maar dit moet u niet proberen met een particulier. Die wil een wagen in quasi perfecte staat, met keuringsbewijs, Car-Pass en met het oorspronkelijke onderhoudsboekje.
Verkoop uw wagen aan een particulier via een advertentie als er niet al te veel haast bij de verkoop is en als u bereid bent om de nodige energie te steken in het bekomen van een goede prijs.
5. ‘Te koop’
Sommige particulieren brengen een bordje “Te koop” aan op de achterruit. Deze praktijk is bij wet verboden. De reden? U mag automobilisten die u volgen niet afleiden.
Het wordt echter wel oogluikend toegestaan als uw wagen geparkeerd staat op privé-terrein, toch zijn er al mensen geverbaliseerd wegens dergelijke praktijken.
Wil je toch een dergelijk affiche gebruiken, vergeet er dan niet een fiscale zegel op te kleven.
Opgelet bij verkoop aan particulieren
Als u aan een particulier verkoopt, is de staat van de buitenkant van uw wagen vaak zijn enige referentiepunt. Simoniseer en parfumeer de wagen en stop alle documenten en facturen in een map zodat de potentiële koper meteen alles kan bekijken.
Er bestaan trouwens gespecialiseerde firma’s die uw wagen een opknapbeurt geven. Zij zorgen dan voor een grondige reiniging van het interieur en van de buitenkant. Dit kost u tussen de 125 en 250 € kosten.