Wanneer aanbieden?

U kan uw voertuig tot 2 maanden voor de vervaldatum van het keuringsbewijs ter keuring voorrijden, met behoud van de oorspronkelijke vervaldatum. Dit is 1 maand voor bedrijfsvoertuigen met een MTM > 3,5t en voertuigen waarvan de periodiciteit minder dan 12 maanden bedraagt.

U mag uw voertuig voorrijden in een keuringsstation naar keuze; een eventuele herkeuring dient in hetzelfde keuringsstation te gebeuren. Hou er rekening mee dat indien het voertuig wordt afgekeurd, het voor de herkeuring dient aangeboden te worden in hetzelfde keuringsstation. Bovendien zijn niet alle keuringsstations uitgerust voor het uitvoeren van ieder type keuring. Contacteer uw keuringsstation om te weten of ze de nodige uitrusting hebben voor uw type keuring.

Te laat?

Indien u uw voertuig te laat aanbiedt dient een toeslag te worden betaald en dit overeenkomstig art. 23 undecies 4° van het Koninklijk Besluit van 15 september 1968. U bent te laat indien uw voertuig na de vervaldatum van het keuringsbewijs voor keuring wordt aangeboden. De referentiedatum op het keuringsbewijs blijft behouden.

De toeslagen:

  • € 7,00 tijdens de eerste maand
  • € 10,00 tijdens de tweede en de derde maand
  • € 15,00 tijdens de vierde, vijfde en zesde maand
  • € 25,00 na meer dan 6 maanden

Een overzicht van mogelijke boetes bij het rijden zonder geldig keuringsbewijs vindt u hier.

U heeft geen uitnodiging ontvangen

Indien uw keuringsbewijs vervallen is of binnenkort vervalt, kunt u zich best zo vlug mogelijk naar een keuringsstation begeven. De keuring staat immers los van het al of niet ontvangen van een uitnodiging. U doet er goed aan zelf steeds de vervaldatum van het keuringsbewijs in de gaten te houden. U kunt dit melden bij de kassa van het keuringsstation.

Gegegens op uw uitnodigingskaart zijn niet correct?

Als uw adres niet correct is, dient u uw inschrijvingsbewijs door de politie van uw gemeente te laten aanpassen.

U heeft onterecht een uitnodigingskaart ontvangen?

Zolang u de inschrijving niet hebt geschrapt en de nummerplaat niet hebt teruggestuurd naar de DIV, blijft u een uitnodiging ontvangen. Hebt u het voertuig nooit in uw bezit gehad, dan neemt u best contact op met het keuringsstation/centraal bureau.