Hoe een auto verkopen in België?

Hoe uw auto verkopen in België?

Het verkopen van een auto in België vereist toch een zorgvuldige planning en daarbij volgt u het best enkele wettelijke formaliteiten om problemen te voorkomen. Hier zijn de stappen die u moet volgen om uw auto succesvol te verkopen:

Hoe uw auto succesvol verkopen

1. Voorbereiding van de verkoop

Voordat u uw auto verkoopt, is het belangrijk om uw voertuig klaar te maken voor verkoop. Dit omvat zowel het schoonmaken van de auto als het zorgen voor een recente technische keuring indien van toepassing.

2. Documenten die u aan de koper moet overhandigen

Bij de verkoop van een auto in België bent u wettelijk verplicht om de volgende documenten aan de koper te overhandigen:

  • De aanvraag voor inschrijving (AVI): Dit is de roze kaart die u verkrijgt bij de keuring. Deze is nodig voor de nieuwe eigenaar om het voertuig in te schrijven.
  • Het keuringsbewijs: Dit is de groene fiche die u krijgt na de technische keuring van het voertuig. Het keuringsbewijs toont aan dat het voertuig technisch in orde is.
  • De verkoopfactuur: Dit is een officieel document waarin de verkoop van het voertuig wordt vastgelegd.
  • De Car-Pass: Dit document geeft de kilometerstand van het voertuig weer en is verplicht om fraude met kilometertellers te voorkomen.
  • Het gelijkvormigheidsattest: Ook wel de grijze kaart genoemd, dit document bevestigt dat het voertuig voldoet aan de technische normen.
  • Attest LPG-installatie (indien van toepassing): Dit document is nodig als het voertuig is uitgerust met een LPG-installatie.
  • Het onderhoudsboekje: Sinds kort is dit boekje een verplicht boorddocument. Het toont aan welk onderhoud er aan het voertuig is uitgevoerd.

3. Technische keuring

Als u uw voertuig aan een particulier verkoopt, moet u ervoor zorgen dat het voertuig is gekeurd. Als u het voertuig echter aan een professional of voor export verkoopt, is de keuring niet verplicht. In dat geval moet u het inschrijvingsbewijs van het voertuig aan de koper overhandigen en op de factuur vermelden dat “keuring ten laste van de koper” is.

Belangrijk: De keuring is niet verplicht als u uw wagen aan een professional of voor uitvoer verkoopt, maar in dit geval dient u aan de koper het inschrijvingsbewijs van het voertuig af te leveren en op de factuur te vermelden “keuring ten laste van de koper”.

4. Betalingswijze

Een van de risicovolste onderdelen van de verkoop is de betaling. Zorg ervoor dat u het voertuig pas afstaat nadat de volledige betaling is ontvangen. Vermijd contante betalingen om het risico op valse biljetten te minimaliseren. De veiligste methode is een betaling via bankoverschrijving of een bankcheque. Zorg ervoor dat u contact opneemt met het bankfiliaal van de koper om de authenticiteit van het document te verifiëren.

5. Verkoopfactuur opstellen

Bij het opstellen van de verkoopfactuur is het belangrijk om de juiste vermeldingen op te nemen. De factuur moet onder andere de vermelding bevatten dat het voertuig wordt verkocht “in de door de koper gekende staat”, maar dit ontslaat u niet van de verantwoordelijkheid voor verborgen gebreken. Let op dat u aansprakelijk kunt worden gesteld voor verborgen gebreken en dat u verplicht bent om het onderhoudsboekje te overhandigen.

U kan hier gratis een model van een verkoopfactuur downloaden.

6. Opstellen van een zoekertje

Wanneer u een zoekertje opstelt om uw auto te verkopen, is het belangrijk om eerlijk en gedetailleerd te zijn. Vermeld alle relevante informatie over het voertuig, zoals het bouwjaar, de kilometerstand, de staat van het voertuig, en eventuele extra’s zoals onderhoudsgeschiedenis. Een goed opgesteld zoekertje kan het verschil maken tussen een snelle verkoop en een langdurige zoektocht naar een koper.

Vergeet eveneens niet om ons dossier door te nemen over hoe u een zoekertje moet opstellen.

Opgelet bij betalingen: Valse biljetten, ongedekte cheques, …

De meest risicovolle stap blijft de betaling bij het verkopen van een voertuig. Sta het voertuig pas af nadat de koper de hele som heeft betaald. Indien de koper slechts een deel betaalt, vertrouw het zaakje dan niet en geef hem dan zeker niet de auto.

Vermijd contant geld (u zou de eerste niet zijn die valse biljetten in de pollen wordt gestopt) en aanvaard zeker nooit vreemde valuta. Vraag liever om te betalen met een betaalcheque. In tegenstelling tot een cheque met bankkaartgarantie haalt de bank het bedrag van de cheque van de rekening van de koper af en stort dit op een interne rekening van de bank om aan diegene die deze cheque zal ontvangen het vermelde bedrag te kunnen garanderen. Bel zeker het bankfiliaal van de koper op om u ervan te vergewissen dat het wel degelijk om een authentiek document gaat en eis de identiteitskaart van de koper.

Tip: Hou rekening met de openingsuren van de bank. Is de bank gesloten, aanvaard de cheque dan niet totdat u de bank zelf heeft kunnen bereiken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *