Site pictogram

Wat te doen bij verkeersagressie? Blijf kalm en ga het aangeven bij de politie

Wat te doen bij verkeersagressie?

Enkele recente zware gevallen van verkeersagressie hebben die soort uiting van agressie of geweld door één (of meerdere) weggebruiker(s) naar een andere meteen weer op de agenda gezet. Verkeersagressie uit zich vaak in het begaan van opzettelijke overtredingen, het hinderen van elkaar, bumperkleven, maken van gebaren, gescheld en soms ook in vechtpartijen of het beschadigen van elkaars wagen.

Ben je slachtoffer van verkeersagressie, blijf dan vooral kalm. Je kan bij de politie aangifte doen. Is de agressie acuut en lijkt het dat deze agressie niet onmiddellijk zal stoppen, bel dan het algemeen noodnummer 101 of 112. Geef dan zo gedetailleerd mogelijk op waar je je bevindt.

Ben je slachtoffer geweest van verkeersagressie en is de agressor niet meer op de plaats van de feiten, dan kom je best naar een politiekantoor. Daar kan je aangifte doen van de verkeersagressie. Zorg voor voldoende gegevens zodat het dossier vlot en volledig kan behandeld worden: naam en telefoonnummer van getuigen, nummerplaat van het voertuig van de agressor, plaats van de feiten, …

Een aangifte van verkeersagressie wordt genoteerd in een proces-verbaal. Wanneer er getuigen zijn, worden deze uitgenodigd om een verklaring af te leggen. De verdachte van de feiten, de agressor, zal opgespoord worden en ook hij zal om een verklaring gevraagd worden.

Het dossier van de verkeersagressie wordt gestuurd naar de Procureur des Konings. Deze beslist over de verdere vervolging van de verdachte.

Mobiele versie afsluiten