Site pictogram

Op reis met de elektrische wagen, waarop moet je letten

Een elektrische auto verzekeren - op wat moet je letten?

Wie met de elektrische auto op reis wil gaan, bereid zich best een beetje voor. Ten eerste beschikt niet elk land over een groot aanbod van laadpalen, denken we maar aan Frankrijk, daarnaast moet u ook de actieradius van uw wagen goed in de gaten houden. We overlopen hier beide factoren in detail.

De actieradius van uw elektrische auto

De actieradius van uw elektrische auto hangt vooral af van de capaciteit van uw batterij. Met een accu van ongeveer 22 kilowattuur (kWh) raakt u nog geen 200 kilometer ver, met een batterij van 100 kWh zou u ruim 600 kilometer moeten bereiken. Maar deze laatste accu’s vindt u in wagens die een klein fortuin kosten. Wie voor de middenmoot kiest zal al snel een wagen vinden die het 400 tot 500 kilometer volhoudt.

Dit alles wordt sterk beïnvloed door de manier waarop u rijdt en door het weer. Bij vriesweer mag u rekenen op een actieradius die met 20 tot zelfs 30% daalt. Niet bepaald een mooi vooruitzicht als u kilometers wil malen zonder dat er een laadpaal in de eerste 200 kilometer te zien is.

Uw reistijd dreigt ook fors langer uit te vallen, want u moet de wagen ook opladen. Van volledig leeg naar helemaal vol neemt pakweg zes tot zeven uur in beslag als u met een gewone laadpaal werkt. U wordt dus best een cityhopper als u op die manier met een elektrische auto wilt reizen. Bij tankstations vindt u wel snelladers die door hun zeer hoog vermogen uw auto toch wat sneller kunnen opladen. Moderne snelladers bieden 150 tot 350kW. Hoe hoger het vermogen, des te sneller de auto weer opgeladen is. Van 10 tot 80% laden duurt, afhankelijk van de auto, ongeveer 18 minuten tot driekwartier tijd.

Waar staan die laadpalen?

U hebt zonder twijfel al gemerkt dat er flink wat minder laadpalen dan benzine- en diesel tankstations zijn in België, maar ook daarbuiten. In Noorwegen, Zweden, Denemarken zal het dan weer makkelijk zijn om een laadpaal te vinden net als bij onze Noorderburen of in Duitsland. Maar als u bijvoorbeeld in Frankrijk of het Verenigd Koninkrijk bent en uw batterij zogoed als plat is, zal het geen sinecure zijn snel snel bij een laadpaal te raken ook al beschikt uw wagen over een boordcomputer die u in de juiste richting wijst.

Er zijn gelukkig heel wat smartphone apps waarmee u laadpalen kunt zoeken: Chargemap, Smoov, PlugShare, A Better Routeplanner, … Het nadeel, als er geen laadpalen zijn, dan zijn er ook geen. Zo zijn er ganse regio’s in Frankrijk, Spanje, Italië of het Verenigd Koninkrijk waar u geen laadpalen zult vinden. Het is met andere woorden geen luxe om in deze landen op voorhand alle laadpaal-locaties eerst op te zoeken. En opgelet, in Frankrijk zijn heel wat oudere laadpalen uitgerust met een stekker die niet compatibel is met de laadplug van de meeste elektrische wagens. Dubbel pech dus.

Hoe betaal ik?

Betalen bij een laadpaal doet u met een laadpas. U zult ook eventueel een starttarief betalen naast het kWh-tarief en/of tijdstarief. De laadpas dienstverlener betaal je (indien van toepassing) per maand een klein abonnementsbedrag. U kunt ook laadabonnement nemen indien u veel kilometers doet met uw wagen, Dan kunt u voor een vast bedrag per maand onbeperkt laden.

De meeste laadpalen werken op de Shell Recharge of de Chargemap laadpas, maar, hoe kan het ook, in Frankrijk zult u vlotter kunnen laden indien u een pasje hebt van KiWiHi, Izivia of BeLib.

Hoe werkt een laadpas?

Het laden is eigenlijk heel eenvoudig. Hier zijn de 4 stappen die u moet volgen.

  1. Sluit de laadkabel aan op uw voertuig en de laadpaal.
  2. Scan uw laadpas bij de laadpaal.
  3. Het laden zal automatisch starten.
  4. Scan uw laadpas opnieuw om het laden te stoppen, u kunt nu ook de laadkabel los maken.
Mobiele versie afsluiten