(Photo by Allie on Unsplash) Wanneer u een autoverzekering afsluit, gaat u best eerst na waarvoor u een autoverzekering nodig hebt. Gaat het om een nieuwe wagen, een tweedehands? Blijft u in de Europese Unie met uw wagen? Welk rijgedrag heeft u? Wat indien u een zwaar auto-ongeval hebt, bent u dan volledig verzekerd?
Hieronder bespreken we enkele elementen waarmee u rekening moet houden bij het afsluiten van een autoverzekering.
Uw groene kaart mag dan al bewijzen dat u de autoverzekering hebt betaald van uw voertuig, toch houdt u best rekening met uw reisplannen indien u buiten de EU gaat reizen. Minimaal bent u beschermd in alle landen die deel uitmaken van de Europese Economische Ruimte dus met inbegrip van IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. Maar wat betreft alle andere landen mag uw verzekeraar de dekking weigeren, deze wordt dan doorgehaald op uw groene kaart.
De BA Auto geldt enkel voor schade die u aan derden aanricht. Heeft u schade aan uw eigen voertuig als u een aanrijding in fout veroorzaakt dan zal deze verzekering niet tussenkomen. Dit geldt ook indien uw wagen beschadigd wordt door natuurschade.
Wenst u uw wagen wel te beschermen, kies dan voor een mini-omnium of een volledige omnium. Let wel, enkel deze laatste zal ook uw eigen schade vergoeden als u een aanrijding veroorzaakt (min de franchise uiteraard). Bij een mini-omnium wordt u wel gedekt tegen schade veroorzaakt bij brand, glasbreuk, hagel, bliksem en bluswerken.
Opgelet, de volledige omnium geeft u geen vrijgeleide om deel te nemen aan aan races of snelheidswedstrijden en bij een ongeval in dronken toestand en/of bij een ongeval met auto zonder geldig schouwingsbewijs kunt u ook geen verhaal maken op deze verzekering.
Vaak vergeet men ook een verzekering voor de lichamelijke schade van de bestuurder bij een ongeval in fout af te sluiten, namelijk de bestuurdersverzekering. Deze is geen overbodige luxe, de kosten van een zwaar auto-ongeval kunnen namelijk snel heel hoog oplopen.
Opletten dus bij het afsluiten van een autoverzekering!