ASSURAUTO

Zonnepanelen : Premies, fiscale voordelen en groenestroomcertificaten

Eerst het slechte nieuws. Vanaf het aanslagjaar 2013 (inkomsten 2012) is er niet langer een fiscaal voordeel verbonden aan investeringen in zonnepanelen, zonneboilers, dubbele beglazing, thermostatische kranen of warmtepompen. Ook het isoleren van een bestaande spouwmuur, de vervanging of het onderhoud van oude stookketels en energieaudits biedt niet langer een fiscaal voordeel.

Vroeger was het belastingvoordeel aanzienlijk: het grensbedrag lag op 2.830 euro per jaar voor zonnepanelen en voor zonneboilers op 3.680 euro. Wie een woning ouder dan vijf jaar had, kon het overschot bovendien overdragen naar de drie volgende belastingjaren.

Ook de ‘groene lening‘ kan sinds 1 januari 2013 niet langer afgesloten worden. De lening diende specifiek voor het financieren van energiebesparende investeringen. Men kreeg hierbij zelfs een dubbel fiscaal voordeel: een onmiddellijke rentekorting van 1,5 procent én een belastingvermindering van 40 procent op de resterende intresten.

Maar, ook al is de installatiekost van zonnepanelen gestegen, en zijn er minder fiscale voordelen, toch blijft zonne-energie een winstgevende investering: zonne-energie is gratis en de onderhoudskosten van zonnepanelen zijn minimaal. Door het verkopen van groene elektriciteit aan je energieleverancier via groenestroomcertificaten kun je er nog steeds een mooi rendement uit halen.

Dit zijn de voordelen en premies van zonnepanelen die gelden in Vlaanderen, Wallonië en Brussel vanaf 2013

Groenestroomcertificaten nog steeds geldig

Vanaf 2013 krijgen zonnepanelen niet langer 1 groenestroomcertificaat per 1.000 kWh opgewekte elektriciteit. Vanaf nu speelt de “bandingfactor”. Bij deze de nieuwe regels:

Installaties met een maximaal AC-vermogen kleiner dan of gelijk aan 10 kW hebben recht op een meetinstallatie die het mogelijk maakt om de geproduceerde elektriciteit in mindering te brengen van de afname. Tot nu gebeurt dit in praktijk door de plaatsing van een zogenaamde terugdraaiende teller. Door die terugdraaiende teller kan de elektriciteitsfactuur op het einde van het jaar 0 zijn. Draait uw teller niet terug, dan neemt u best contact op met uw netbeheerder . Een eventuele aanpassing van de bestaande meetinstallatie is kosteloos.

Eigenaars van installaties groter dan 10 kW hebben geen recht op een meetinstallatie die het mogelijk maakt om de geproduceerde elektriciteit in rekening te brengen van de afname. Zij moeten een apart toegangspunt en een aparte meting bij de netbeheerder aanvragen voor afname van elektriciteit enerzijds, en injectie van elektriciteit op het net anderzijds. Ze zijn bovendien verplicht een contract af te sluiten met een evenwichtsverantwoordelijke voor hun toegangspunt van injectie. Zolang dat niet in orde is, zal de netbeheerder geen groenestroomcertificaten uitbetalen.

Vraag een gratis brandverzekeringsofferte :

MaatschappijDetailsBerekenen


DVV
De site van DVV geeft u de mogelijkheid om in enkele stappen een compleet overzicht van mogelijkheden bekomen voor uw brandverzekering. U kunt daarna gratis een online offerte bekomen.

Zonder verplichtingen


Yuzzu (Touring Verzekering)
Op Yuzzu vindt u voorbeelden van brandverzekeringspremies en u kunt er eveneens op een heel eenvoudige manier een gratis online offerte invullen.
Mobiele versie afsluiten