Waar en wanneer rookmelder plaatsen

Waar en wanneer een rookmelder plaatsen
Waar en wanneer een rookmelder plaatsen

Een rookmelder is een klein apparaat dat je in alle grootwarenhuizen en doe-het-zelfzaken kunt aankopen. Sinds 8 mei 2009 is het verplicht om correct geïnstalleerde optische rookmelders te installeren in alle nieuw te bouwen woningen, alle woningen waar renovatiewerken worden uitgevoerd en waarvoor een stedenbouwkundige vergunning verreist is.

Vanaf januari 2020 is in Vlaanderen de installatie van rookmelders in alle woningen verplicht. De plaatsing van rookmelders in nieuwbouwwoningen en woningrenovaties was al langer verplicht.

Bij de aanvraag van de stedenbouwkundige vergunning voor de bouw of de uitvoering van de renovatiewerken moet ook worden aangegeven waar de rookmelder of rookmelders zullen geplaatst worden.

Huurwoningen waarvoor een nieuw huurcontract wordt afgesloten na 31 december 2012 moeten uitgerust moeten zijn met voldoende rookmelders (op elk verdiep minstens één rookmelder). In kamerwoningen moet elke kamer én elke gemeenschappelijke kookruimte uitgerust zijn met een rookmelder.

Waar kan ik rookmelders kopen?

Koop een optische rookmelder die voldoet aan de wettelijke bepalingen, die zijn tegenwoordig te koop in de meeste elektro- en doe-het-zelfzaken. Je kunt ze herkennen aan de labels CE en EN14604 op hun verpakking.

Hoe plaats ik een rookmelder?

Wilt u een rookmelder installeren, hou dan rekening met de volgende zaken:

  • steeds tegen het plafond, want rook stijgt
  • in het midden van het plafond
  • op minstens 30 cm van een hoek of rand van het plafond
  • u mag de rookmelder boven aan een muur hangen, maar dan wel tussen 30 en 15 cm van het plafond en minstens 30 cm van een hoek
Een rookmelder werkt volledig autonoom, met een batterij. De rookmelder zal voortdurend de ruimte controleren op rook en bij rookontwikkeling een alarmsignaal voortbrengen. Test tenminste 1 keer per maand uw rookmelder (testknop op de rookmelder). Verwijder maandelijks het stof van de rookmelder. Indien u een vakantiehuis bezit, ga na of één van de voorbije huurders de batterij niet verwijderd heeft (dit gebeurt regelmatig, raar maar waar). Overschilder nooit je rookmelder en stop nooit de gaatjes toe.

Waar plaats ik een rookmelder best niet

Een rookmelder plaatst u best niet in ruimten van uw woning waar rook, stoom of stof niet van nature aanwezig is. Zo plaatst u beter geen rookmelder:

  • in een garage (uitlaatgassen)
  • in een keuken (stoom, damp)
  • in een rookkamer (rook)
  • in de directe nabijheid van een rooster voor ventilatie/luchtverwarming
  • boven een radiator of een ander verwarmingstoestel
  • dichtbij de deur van een douche/badkamer
De volgende illustratie toont waar u best een rookmelder plaatst.
Waar een rookmelder plaatsen
Waar en wanneer rookmelder plaatsen

Waarom is een rookmelder verplicht?

Het verplicht maken van een rookmelder komt er niet zomaar. Rook en verbrandingsgassen maken namelijk meer slachtoffers dan vlammen. Door de rookontwikkeling is de zichtbaarheid tot nul herleid, bovendien zorgen rook en verbrandingsgassen voor irritatie aan de ademhalingswegen wat kan leiden tot vergiftigingsverschijnselen en verstikking. Hete rook kan bovendien de ademhalingswegen verbranden.

Vraag een gratis brandverzekeringsofferte :

MaatschappijDetailsBerekenen
DVV

DVV
De site van DVV geeft u de mogelijkheid om in enkele stappen een compleet overzicht van mogelijkheden bekomen voor uw brandverzekering. U kunt daarna gratis een online offerte bekomen.
DVV
Zonder verplichtingen
Yuzzu

Yuzzu (Touring Verzekering)
Op Yuzzu vindt u voorbeelden van brandverzekeringspremies en u kunt er eveneens op een heel eenvoudige manier een gratis online offerte invullen.